FinD - Novice - Eurostat potrdil aprilsko 1,7-odstotno inflacijo v območju evra
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.5.2019

Eurostat potrdil aprilsko 1,7-odstotno inflacijo v območju evra

Luxembourg, 17. maja (STA) - Območje evra je aprila na letni ravni zabeležilo 1,7-odstotno inflacijo, kar je 0,3 odstotne točke več kot marca, je v drugi oceni potrdil Eurostat. V celotni EU je letna inflacija aprila porasla za 0,3 odstotne točke na 1,9 odstotka. V Sloveniji so se življenjske potrebščine aprila na letni ravni podražile za 1,8 odstotka (marca za 1,6 odstotka).

Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin v četrtem mesecu tako v območju evra kot v celotni uniji zvišale za 0,7 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad.

Letna inflacija se je aprila zvišala v 19, znižala v šestih, nespremenjena pa ostala v dveh državah članicah EU.

Najnižjo letno inflacijo so zabeležili na Hrvaškem (+0,8 odstotka) ter na Danskem in Portugalskem (v obeh državah +0,9 odstotka). Na drugi strani so se cene življenjskih potrebščin na letni ravni najbolj podražile v Romuniji (+4,4 odstotka) in na Madžarskem (+3,9 odstotka).

V Sloveniji je bila aprila letna inflacija 1,8-odstotna in se je glede na marec okrepila za 0,2 odstotne točke, mesečna inflacija pa je bila pri 0,7 odstotka.

K letni inflaciji v območju evra so minuli mesec najbolj prispevale storitve (+0,86 odstotne točke), sledili pa so energija (+0,51 odstotne točke), prehrana alkohol in tobak (+0,29 odstotne točke) in neenergetske industrijske dobrine (+0,06 odstotne točke).

Srednjeročni cilj Evropske centralne banke je inflacija blizu, vendar malenkost pod dvema odstotkoma.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar