FinD - Novice - Pri krožnem gospodarjenju uspešna tudi nekatera slovenska podjetja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.5.2019

Pri krožnem gospodarjenju uspešna tudi nekatera slovenska podjetja

Maribor, 16. maja (STA) - V sklopu mednarodne konference o krožnem gospodarstvu Circular Change, ki poteka v Mariboru, so se predstavila tudi štiri slovenska podjetja, ki so jih organizatorji označili kot favorite na tem področju. Kot je bilo slišati od predstavnikov podjetij, so ključnega pomena inovativne ideje, v ospredju pa mora biti ves čas trajnostno ravnanje.

Po besedah direktorja Pivovarne Laško Union Zooullisa Mine so v družbi posvojili cilje trajnostnega razvoja, ki so jih pripravili Združeni narodi. Trajnostne prakse vključujejo v vse člene dobavne in proizvodne verige, k pozitivnemu doprinosu k okolju pa spodbujajo tudi ostale.

Med nadaljnjimi ukrepi načrtujejo zmanjšanje porabe vode, okrepitev lokalnih virov, zmanjšanje količine plastike in povečanje deleža obnovljivih virov energije.

V skupini SHV Energy, katere del je tudi slovenski Butan Plin, želijo po besedah vodje službe za komuniciranje Esther Busscher do leta 2025 izpuste ogljikovega dioksida zmanjšati za 25 odstotkov. "Pri trajnostnem razvoju pa ne gre le za izpuste ogljika, učinkovito ravnanje z odpadki in podobno. Ključne so spremembe v družbeni mentaliteti," je poudarila.

Načela krožnega gospodarstva imajo v mislih pri načrtovanju poslovanja vseh družb v skupini. Vse več pozornosti namenjajo proizvodnji okolju prijaznejšega bioplina. Do leta 2040 želijo popolnoma vso energijo pridobiti iz obnovljivih virov.

Veliko je na področju krožnega gospodarstva prispevala tudi italijanska skupina Aquafil. Patentirali so sistem regeneracije za ponovno pridobivanje poliamida iz odpadkov, ki vsebujejo najlon. Najlon 6 in vlakna najlona 6 prav v slovenski podružnici AquafilSlo predelujejo v najlonsko nit za modno industrijo in industrijo notranjega oblikovanja.

Proizvodnja skupine Aquafil je energetsko potratna, zato sta recikliranje in uporaba obnovljivih virov energije zelo pomembna, je poudarila vodja blagovne znamke in komunikacij Maria Giovanna Sandrini. Trajnostna izdelava pomaga pri prodaji, povpraševanje za tovrstnimi produkti narašča, zato na njih gradijo prihodnost, je dodala.

Poseben položaj ima tudi Plastika Skaza, ki proizvaja izdelke iz trenutno ene okoljsko najbolj spornih snovi. Glavna težava plastike je po besedah direktorice za kakovost Polone Tratnik njena enkratna uporaba, zato so se usmerili v proizvodnjo kakovostnih plastičnih izdelkov za večkratno uporabo. Poleg tega pri proizvodnji uporabljajo reciklirane in okolju prijaznejše materiale.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar