FinD - Novice - Skupina Sava Re v četrtletju z rastjo premij in dobička
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.5.2019

Skupina Sava Re v četrtletju z rastjo premij in dobička

Ljubljana, 16. maja (STA) - Skupina Sava Re oz. Zavarovalna skupina Sava je v prvem četrtletju zbrala za 171,6 milijona evrov bruto premij ali 2,8 odstotka več kot v prvem trimesečju lani, čisti dobiček pa se je ob 135,7-odstotni rasti ustavil pri 10,9 milijona evrov. S poslovanjem, to je skladno z načrti, so se v sredo seznanili nadzorniki zavarovalnice.

"Na rast čistega dobička je vplivalo ugodno škodno dogajanje in izboljšanje stroškovne učinkovitosti. Skupina nadaljuje z realizacijo strategije rasti tudi skozi prevzeme - izvedene prevzemne aktivnosti imajo pozitivne učinke na poslovanje skupine," so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz skupine Save Re, ki je začela uporabljati novo krovno blagovno znamko Zavarovalna skupina Sava.

Rast bruto premij po njihovih navedbah izvira iz pozavarovanj (6,5-odstotna rast), premoženjskih zavarovanj v tujini (12,3-odstotna rast) in življenjskih zavarovanj v Sloveniji (2,6-odstotna rast), medtem ko so bruto premije premoženjskih zavarovanj v Sloveniji in življenjskih zavarovanj v tujini ostale na ravni preteklega leta. "S tem je skupina v prvem četrtletju zbrala 30,8 odstotka načrtovane premije za leto 2019," so dodali.

Čistih premij je bilo na ravni skupine za 157,1 milijona evrov ali 2,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani, čisti prihodki od zavarovalnih premij pa so se zvišali za 6,7 odstotka na 123,2 milijona evrov. Največ prihodkov iz premij je skupina ustvarila s premoženjskimi zavarovanji - 100,5 milijona evrov, kar na letni ravni predstavlja 7,5-odstotno rast. Prihodki iz življenjskih zavarovanj so se zvišali za 3,4 odstotka na 22,7 milijona evrov.

Bruto škod je bilo v prvih treh mesecih leta za 99 milijonov evrov, kar je 9,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani, čiste škode pa so se ob 10,1-odstotni rasti ustavile pri 97,2 milijona evrov. Čistih odhodkov za škode je bilo za 93,8 milijona evrov ali 9,8 odstotka več, od tega iz naslova premoženjskih zavarovanj za 58,9 milijona evrov oz. 5,9 odstotka več in življenjskih zavarovanj za 35 milijonov evrov oz. 16,9 odstotka več.

Zavarovalna skupina Sava, v kateri je nekaj več kot 2600 zaposlenih, je imela konec marca 1,8 milijarde evrov bilančne vsote, kar je 6,3 odstotka več kot konec leta 2018.

"Vsi pomembnejši količniki po/zavarovalnega dela skupine so bili po prvem četrtletju ugodni in ocenjujemo, da bodo načrtovani za celo leto 2019 doseženi," so navedli v nerevidiranem poročilu poslovanja za prvo četrtletju. Cilj za letos na ravni skupine je vsaj 555 milijonov evrov bruto premij in vsaj 43 milijonov evrov čistega dobička.

Obvladujoča družba Sava Re je medtem zbrala za 59,2 milijona evrov bruto premij, kar je 4,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani, čisti dobiček pa se je zvišal za 161,6 odstotka na 37,7 milijona evrov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar