FinD - Novice - Evropske borze prekinile rast
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.5.2019

Evropske borze prekinile rast

Frankfurt/Pariz/London, 15. maja (STA) - Evropske borze so ob začetku današnjega trgovanja prekinile rast, ki so jo zastavile v torek. Med vlagatelji je začasno popustila zaskrbljenost zaradi zaostritve trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko, saj naj bi se dialog med največjima svetovnima gospodarstvoma nadaljeval, vendar pa je zagon že popustil.

Ameriški predsednik Donald Trump je v seriji zapisov na družbenem omrežju Twitter v torek izrazil prepričanje, da bosta največji gospodarstvi na svetu sčasoma sklenili trgovinski sporazum. "Ko bo čas pravi, bomo sklenili sporazum s Kitajsko," je zapisal in dodal, da je njegovo "spoštovanje in prijateljstvo s predsednikom Xi Jinpingom "brezmejno".

Kitajsko gospodarstvo je medtem pokazalo nadaljnje znake šibkosti. Aprila je bila rast obsega prodaje na drobno najnižja v zadnjih 16 letih. Vlagatelji na azijskih borzah so sicer novico sprejeli z rastjo tečajev delnic, saj računajo na dodatne stimulativne ukrepe Pekinga.

Nekaj prej 10. uro je bil indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 0,59 odstotka pod gladino. V Frankfurtu je DAX zdrsnil za 0,40 odstotka in v Parizu CAC 40 za 0,58 odstotka. V Londonu je bil FTSE 100 0,19 odstotka pod gladino.

Tečaj evra je bil malo nad mejo 1,12 dolarja. Okoli 10. ure je bilo treba za en evro na frankfurtski borzi odšteti 1,121 dolarja, kar je 0,06 odstotka nad izhodiščem. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v torek postavila pri 1,1226 dolarja.

Tokijska borza je zabeležila 0,6-odstotno rast, sydneyjska 0,7-odstotno in seulska 0,5-odstotno. V pozitivnem območju so končale tudi borze v Taipeiju, Manili in Mumbaju, medtem ko je borza v Singapurju ustvarila manjši padec. V Šanghaju se je osrednji indeks zvišal za 1,9 odstotka in v Hongkongu za 0,5 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar