FinD - Novice - Nemčija v četrtletju nazaj h gospodarski rasti
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.5.2019

Nemčija v četrtletju nazaj h gospodarski rasti

Berlin, 15. maja (STA) - Potem ko se je konec lanskega leta komaj izognilo tehnični recesiji, se je nemško gospodarstvo v letošnjem prvem četrtletju vrnilo nazaj na pot rasti. Nemški bruto domači proizvod (BDP) se je med januarjem in koncem marca na četrtletni ravni povečal za 0,4 odstotka. Na letni ravni se je medtem rast upočasnila za 0,8 odstotne točke na 1,4 odstotka.

Povrnitev največjega gospodarstva v območju evra k rasti je predvsem posledica močne domače potrošnje in cvetočega gradbeništva, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil nemški statistični urad Destatis.

Nemčija se je konec lanskega leta za las izognila recesiji. V tretjem četrtletju se je njen BDP na četrtletni ravni skrčil za 0,2 odstotka, v zadnjem četrtletju pa je stagniral.

Nemška vlada in vodilni ekonomski instituti so v začetku leta poslabšali obete za to državo. Berlin je denimo napoved rasti za celotno letošnje leto znižal za 0,5 odstotne točke na 0,5 odstotka.

Analitiki se bojijo, da bi se lahko gospodarska rast Nemčije in ostalih članic območja evra močno poslabšala. Četudi imajo namreč zdravo domačo potrošnjo in storitveni sektor, izvozno usmerjena gospodarstva ne morejo mimo posledic zunanjih trgovinskih konfliktov, kakršnega predstavlja trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar