FinD - Novice - Vrhovno sodišče ZDA dovolilo potrošniške tožbe proti Applovemu monopolu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.5.2019

Vrhovno sodišče ZDA dovolilo potrošniške tožbe proti Applovemu monopolu

Washington, 13. maja (STA) - Ameriško vrhovno sodišče je s tesno večino - pet proti štiri - odobrilo nadaljevanje tožbe skupine potrošnikov zaradi monopola aplikacije App Store. Apple se je proti tožbi boril z utemeljitvijo, da je le posrednik med ustvarjalci oziroma proizvajalci aplikacij, ki jih je mogoče kupiti, in potrošniki.

Tožeče stranke vztrajajo, da Apple, ki od prodaje aplikacij pobere 30 odstotkov provizije, izkorišča svoj monopolni položaj in s tem viša cene.

Večinsko mnenje je napisal novopečeni konservativni vrhovni sodnik Brett Kavanaugh, pridružila pa se mu je liberalna četverica kolegov. Ostali štirje konservativni sodniki so ostali zvesti podjetništvu. Kavanaugh je odločil, da imajo potrošniki neposreden odnos z Applom.

"Če prodajalec s svojim nezakonitim monopolnim obnašanjem povzroča višje cene od konkurenčnih, potem strukturiranje njegovega odnosa s proizvajalcem ali dobaviteljem ne igra vloge," je zapisal Kavanaugh.

Neil Gorsuch, ki ga je na položaj prav tako kot Kavanaugha imenoval predsednik Donald Trump, je zapisal, da ima Apple prav, ko trdi, da je le posrednik in ni odgovoren za postavljanje cen, obenem pa naj bi bili zaradi tega prizadeti proizvajalci oziroma ustvarjali aplikacij, ne pa potrošniki.

Gorsuchova logika pravi, da so potrošniki lahko oškodovani le, če lahko ustvarjalci oziroma proizvajalci aplikacij svobodno odločajo, kakšne bodo cene.

App Store je sicer edini trg, kjer lahko uporabniki Applovih naprav in aplikacij kupijo nove aplikacije.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar