FinD - Novice - Kitajska v zvišanje carin na 60 milijard dolarjev ameriškega uvoza
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.5.2019

Kitajska v zvišanje carin na 60 milijard dolarjev ameriškega uvoza

Peking, 13. maja (STA) - Kitajska je danes napovedala povračilne ukrepe za zvišanje carin, ki so ga na kitajsko blago v petek uvedle ZDA. Peking bo s 1. junijem dvignil carine na ameriški uvoz v vrednosti 60 milijard dolarjev letno vse do 25 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA so septembra lani uvedle 10-odstotne carine na 200 milijard dolarjev vreden kitajski uvoz. Kitajska se je takrat odzvala s carinami na 60 milijard dolarjev ameriškega blaga. Potem ko so ZDA dvignile svoje carine na 25 odstotkov, se je za povračilni ukrep v obliki višjih carin odločil tudi Peking.

Zadnji krog trgovinskih pogajanj med Kitajsko in ZDA minuli četrtek in petek v Washingtonu se je končal brez dogovora. ZDA so s petkom zvišale carine na velik del kitajskega uvoza, češ da Kitajska odlaša z uzakonitvijo nekaterih sprememb, ki so že bile dogovorjene. ZDA so hkrati napovedale zvišanje carin za še preostalih okoli 300 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske.

Peking je odgovoril z zvišanjem carin na več kot 5000 ameriških proizvodov, med drugim govedino, jagnjetino in svinjino, več vrst zelenjave, sadni sok, jedilno olje, čaj in kavo. Carine bodo po novem znašale od pet do 25 odstotkov, navaja britanski BBC.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang je novinarjem v Pekingu dejal, da se Kitajska "nikoli ne bo uklonila zunanjemu pritisku".

Ameriški predsednik Donald Trump je le malo pred objavo kitajske novice na Twitterju posvaril, naj se Peking ne maščuje, saj bo s tem stanje le še poslabšal. "Številna ocarinjena podjetja bodo zapustila Kitajsko in šla v Vietnam ali druge podobne države v Aziji. Zato si Kitajska tako močno želi dogovora," je zapisal.

Kitajska je doslej v ameriško-kitajskem trgovinskem sporu že zvišala carine na okrog 110 milijard dolarjev ameriškega uvoza. Pri carinah tako nima več veliko prostora - ameriški izvoz na Kitajsko je lani znašal 120,3 milijarde dolarjev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar