FinD - Novice - Skupščina sklada obrtnikov danes ponovno o znižanju pokojnin
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.5.2019

Skupščina sklada obrtnikov danes ponovno o znižanju pokojnin

Ljubljana, 13. maja (STA) - Vodstvo Sklada obrtnikov in podjetnikov bo na današnji skupščini vnovič poskusilo doseči znižanje izplačil pokojnin iz poklicnega pokojninskega zavarovanja, ki se ne trži že več kot 20 let, ima pa še nekaj tisoč članov. Če predlog tudi tokrat ne bo sprejet, skladu grozi tudi likvidacija, če bo, pa obrtniki napovedujejo proteste.

Sklad je bil leta 1956 ustanovljen kot nekakšen vzporeden zavod za pokojninsko zavarovanje za obrtnike, saj ti v času po drugi svetovni vojni niso bili vključeni v pokojninsko in zdravstveno zavarovanje tako kot ostali državljani.

V državni pokojninski sistem so začeli obrtniki vplačevati premije leta 1965, iz tega pa so se jim prve pokojnine začele izplačevati šele po letu 1985. Da bi popravili to krivico, je DZ leta 2000 sprejel poseben zakon, ki je določil letno povračilo države skladu, nato pa z novim zakonom leta 2016 to povračilo znižal. Skladu tako zmanjkuje denarja, da bi lahko še naprej izplačeval pokojnine v sedanji višini vsem svojim članom.

Kot možno rešitev vodstvo Sklada obrtnikov in podjetnikov vidi znižanje pokojnin za 30,4 odstotka. Pokojnine je treba znižati, "ker je država v letu 2016 refundacijo znižala s šestih milijonov evrov letno na 600.000 evrov, zato sredstev ni več dovolj", je v četrtek novinarjem pojasnil predsednik uprave sklada Bojan Jean. Da bodo pokojnine lahko dobili tudi najmlajši člani, jih je treba znižati, sicer bodo ti ostali brez pokojnin, je dodal.

Obrtniki in del članov skupščine sklada po drugi strani opozarjajo, da sklad izvaja tudi investicijska pokojninska zavarovanja, ki jih želi vodstvo prenesti na novoustanovljeno zavarovalnico, pri čemer pa bi ta sredstva za razliko od vzajemnih zavarovanj ostala nedotaknjena. Če bo skupščina danes res soglašala z znižanjem pokojnin iz vzajemnih zavarovanj, lahko pride tudi do protestov, opozarjajo obrtniki.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar