FinD - Novice - Ministrstvo in zdravstvena nega danes znova o poklicnih kompetencah
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.5.2019

Ministrstvo in zdravstvena nega danes znova o poklicnih kompetencah

Ljubljana, 13. maja (STA) - Predstavniki ministrstva za zdravje, zbornice zdravstvene in babiške nege ter razširjenega strokovnega kolegija bodo danes nadaljevali usklajevanja dokumenta o poklicnih aktivnostih in kompetencah. Na mizi bodo imeli dokument, ki ga je že v izhodišču pripravil kolegij, med usklajevanji z ministrstvom pa ga je skupaj z zbornico dopolnil s pojasnili.

Predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman je pred ponedeljkovim nadaljevanjem usklajevanj v izjavi za STA dejala, da so pojasnila dodali k uvodnemu delu dokumenta o poklicnih aktivnostih in kompetencah z namenom natančnejšega razumevanja njegove vsebine. S tem bodo po njenih pričakovanjih odpravili dvome in pomisleke ministrstva za zdravje.

Strokovni kolegij in zbornica sta v dokument vnesla tudi nekaj tehničnih popravkov, da bi ta še pridobil na kakovosti. Ažmanova je že konec aprila izrazila optimizem in pričakovanje, da bo dokument do 18. maja - rok je pred mesecem dni postavil parlamentarni odbor za zdravstvo - vendarle dobil zeleno luč ministra za zdravje Aleša Šabedra.

Ažmanova je že večkrat opozorila, da je treba na področju zdravstvene nege nemudoma "vnesti red in pravičnost", kar pa ni mogoče brez sprejetja dokumenta o poklicnih aktivnostih in kompetencah. Tudi tokrat je spomnila, da bi moralo ministrstvo v skladu z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti dokument potrditi že do sredine lanskega leta.

Stavkovni sporazum pa je po njenih besedah ministrstvo, potem ko je zamudilo zakonski rok, zavezal, da bi dokument sprejelo do 3. marca letos, a se je znova zapletlo. Zbornica in sindikati delavcev v zdravstveni negi so vztrajali pri dokumentu, ki ga je pripravil strokovni kolegij, kar pa za ekipo Šabedrovega predhodnika Sama Fakina ni bilo sprejemljivo.

Sicer so sindikati že pred časom napovedali, da bodo začeli zaostrovati stavkovne aktivnosti, če ministrstvo tudi do 18. maja ne bo dalo soglasja k dokumentu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar