FinD - Novice - Na skupščini DBS nadaljevanje spopada med lastniki
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.5.2019

Na skupščini DBS nadaljevanje spopada med lastniki

Ljubljana, 10. maja (STA) - Lastniki Deželne banke Slovenija (DBS) se bodo konec maja zbrali na skupščini. Na prejšnji so izglasovali revizijo nekaterih poslov med nekdanjim vodstvom in delničarjem Kapitalsko zadrugo, na tokratni se obeta podoben predlog, v katerem pa bi pod drobnogled vzeli poslovanje banke z drugim delničarjem, Skupino Prva.

Skupina Prva, ki je lani s Prvo osebno zavarovalnico od Kapitalske zadruge kupila 25 odstotkov in eno delnico DBS, je prva zahtevala revizijo, ki jo je izvedla družba Ernst & Young in naj bi po nedavnih neuradnih navedbah Dela potrdila sume, da banka ni ustrezno vodila poslov v povezavi s Semenarno Ljubljana, ki je v njeni lasti, in postopkov, povezanih s prenehanjem funkcije predsednice uprave DBS Sonje Anadolli in z vlogo Petra Vriska kot sočasnega družbenika Semenarne in predsednika nadzornega sveta DBS.

Za skupščino, sklicano 31. maja, sedaj Kapitalska zadruga predlaga, naj odredi revizijo poslov, v katerem naj Pricewaterhoursecoopers preveri poslovanje DBS s Skupino Prva in Prvo osebno zavarovalnico in predsednico uprave Prve Group Alenko Žnidaršič Kranjc. Pri teh poslih naj bi se po ugotovitvah Kapitalske zadruge v zadnjih petih letih pokazali sumi o nepravilnostih, izhaja iz danes objavljenega nasprotnega predloga. Prevetri naj se tudi poročilo, ki ga je naredila družba Ernst & Young.

Nasprotne predloge za skupščino pa sta vložili tudi Skupina Prva in še en delničar, KD Kapital in KD Group. V njih predlagajo Vriskov odpoklic ter ločeno glasovanje o podelitvi razrešnice za vsakega člana uprave in nadzornega sveta posebej. Skupina Prva predlaga še, naj skupščina na podlagi ugotovitev revizije družbe Ernst & Young imenuje posebnega zastopnika za vložitev morebitnih odškodninskih tožb.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar