FinD - Novice - Evropske borze uvodoma v zelenem
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.5.2019

Evropske borze uvodoma v zelenem

London/Frankfurt/Pariz, 10. maja (STA) - Indeksi na evropskih borzah se kljub uveljavitvi višjih ameriških carin na kitajski uvoz uvodoma gibljejo v zelenem. Kot ocenjujejo analitiki, je razlog v nadaljevanju trgovinskih pogajanj med državama, čeprav ni jasnih znakov, da bi strani lahko dosegli dogovor, poročajo tuje agencije.

Okoli 9.50 je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,93 odstotka nad izhodiščem. Indeks DAX na borzi v Frankfurtu se je zviševal po 1,09-odstotni stopnji, pariški CAC 40 po 0,95-odstotni stopnji, indeks FTSE 100 v Londonu pa je bil 0,73 odstotka nad izhodiščem.

Minuto po polnoči po vzhodnoameriškem času so v veljavo stopile višje carine ZDA na uvoz iz Kitajske, pred tem pa se je končal prvi dan zadnjega kroga trgovinskih pogajanj med delegacijama obeh držav v Washingtonu, ki se bodo nadaljevala še danes.

Trumpova odločitev o zvišanju carin in grožnja z novimi carinami je posledica prepričanja ameriške strani, da se Kitajci ne pogajajo v dobri veri. Trump je dejal, da so bili že blizu dogovora, vendar pa so Kitajci sprožili pogajanja o že dogovorjenem, česar "ne more dovoliti".

Vrednost evra se je nekoliko zvišala. Za en evro je bilo treba zjutraj na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1230 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta podražila za 0,10 odstotka. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v četrtek postavila pri 1,1193 dolarja.

Tudi azijske borze so trgovanje z izjemo tokijske borze zaključile v zelenem. V Šanghaju je SSE Composite pridobil 3,10 odstotka, v Hongkongu Hang Seng 0,94 odstotka, v Seulu Kospi 0,29 odstotka, v Sydneyju All Ordinaries 0,25 odstotka, v Singapurju pa STI 0,05 odstotka. V Tokiu je Nikkei 225 medtem izgubil 0,27 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar