FinD - Novice - Obrambno ministrstvo odpovedalo pogodbo sindikatu vojakov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.5.2019

Obrambno ministrstvo odpovedalo pogodbo sindikatu vojakov

Ljubljana, 09. maja (STA) - Ministrstvo za obrambo je odpovedalo pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje Sindikata vojakov Slovenije. Razlog so zadnja ravnanja sindikata, kot še posebej nesprejemljivo so na ministrstvu označili javno pozivanje političnih strank k sklicu nujne seje pristojnega odbora DZ za obrambo in za vložitev interpelacije zoper obrambnega ministra.

O odpovedi omenjene pogodbe so danes obvestili predsednika sindikata Gvida Novaka, odziva katerega STA ni uspelo pridobiti. Šestmesečni rok pa začne teči z dnem vročitve odpovedi.

Ministrstvo v odpovedi pogodbe pojasnjuje, da je obseg sindikalnega delovanja na obrambnem področju določen v 100.b členu zakona o obrambi, ki izrecno navaja, da sindikat ne more dajati mnenja k formacijam in organizaciji vojske, njeni opremljenosti, delovanju, pripravljenosti in uporabi. Sindikat ne more dajati mnenja k aktom vodenja in poveljevanja v vojski oz. so njegova mnenja za ministra in načelnika generalštaba ter druge poveljujoče neobvezna.

Opozarjajo, da je slednje določeno tudi v sedaj odpovedani pogodbi. V njej so predvideli, da bodo vsa posamična vprašanja, ki se nanašajo na področje sindikalnega dela v okviru ministrstva in so predmet te pogodbe, reševali sporazumno in strpno.

"Ministrstvo za obrambo ocenjuje, da vaše aktivnosti v zvezi z zadnjimi aktualnimi dogodki glede razrešitve poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske, kar sodi v okvir organizacije in vodenja vojske, pomenijo kršitev oz. prekoračitev prej navedenih izhodišč sindikalnega delovanja na obrambnem področju, prav tako pa le-te tudi niso potekale v duhu sporazumnega in strpnega reševanja morebitnih odprtih vprašanj," so v obrazložitvi odpovedi pogodbe zapisali na ministrstvu.

Kot še posebej nesprejemljivo so označili "javno pozivanje političnih strank s strani predsednika Sindikata vojakov Slovenije za sklic nujne seje odbora za obrambo in za vložitev interpelacije zoper ministra za obrambo".

Ministrstvo je v obrazložitvi odpovedi še napovedalo, da bo sindikatu predlog nove pogodbe v pregled in mnenje posredovalo predvidoma v roku treh mesecev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar