FinD - Novice - Vlada potrdila kodeks o zmanjšanju prodaje plastičnih vrečk
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.5.2019

Vlada potrdila kodeks o zmanjšanju prodaje plastičnih vrečk

Ljubljana, 09. maja (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela sklep, da s Trgovinsko zbornico Slovenije sklene dogovor v obliki Kodeksa o zmanjšanju prodaje plastičnih nosilnih vrečk na blagajnah maloprodajnih mest v trgovinski dejavnosti. Kodeks je prostovoljen in predvideva, da bodo lahke plastične nosilne vrečke z blagajn umaknjene s 1. septembrom.

H kodeksu lahko pristopijo vsi trgovci, ki v okviru opravljanja trgovinske dejavnosti prodajajo plastične nosilne vrečke na blagajni maloprodajnih mest neposredno končnim potrošnikom, je vlada pojasnila v sporočilu za javnost.

V kodeksu je opredeljeno, kateri gospodarski subjekti lahko pristopijo h kodeksu, opredeljene so plastične nosilne vrečke, na katere se nanašajo omejitve in na katere se omejitve po tem kodeksu ne nanašajo, predpisan pa je tudi postopek ugotavljanja kršitev ter sankcije za kršitelje tega kodeksa.

Trgovci, ki bodo pristopili h kodeksu, se prostovoljno zavezujejo, da na blagajnah svojih maloprodajnih mest od 1. septembra dalje potrošnikom ne bodo prodajali lahkih plastičnih nosilnih vrečk. Prav tako ne bodo smeli prodajati recikliranih plastičnih vrečk, ki ne vsebujejo najmanj 80 odstotkov reciklata.

Še naprej pa bo na blagajnah dovoljeno prodajati ustrezne reciklirane plastične vrečke, biorazgradljive plastične vrečke, zložljive debelejše vrečke v torbici (žepek), debelejše plastične nosilne vreče oz. nakupovalne torbe za večkratno uporabo ter mrežaste vrečke, namenjene za embalažo živil, ki niso predpakirana.

Seznam podjetij, ki bodo podpisala kodeks, bo javno dostopen na spletni strani trgovinske zbornice.

Odločen boj proti plastiki je začel nekdanji minister za okolje in prostor Jure Leben, ki je tudi dosegel dogovor z zbornico o tem, da se s prvim šolskim dnem letos plastične vrečke umaknejo z blagajn. Predsednica zbornice Mariča Lah je februarja ob sklenitvi dogovora povedala, da v zbornici računajo na širok odziv svojih članov. "Potrošniki nam pri takih aktivnostih prisluhnejo, tako da ne vidim posebnega problema," je dejala takrat.

Brezplačne lahke plastične nosilne vrečke so na blagajnah trgovin v Sloveniji prepovedane že od začetka leta, jih pa potrošniki, če jim jih trgovec ponudi, lahko še vedno kupijo. Prav tako so še naprej na voljo zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo svežih živil, ki niso predpakirana, denimo za sadje in zelenjavo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar