FinD - Novice - Osnutek zakona o katastru nepremičnin v javni obravnavi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.5.2019

Osnutek zakona o katastru nepremičnin v javni obravnavi

Ljubljana, 08. maja (STA) - Ministrstvo za okolje in prostor je danes dalo v javno obravnavo osnutek zakona o katastru nepremičnin. Ta bo združil sedanja zemljiški kataster in kataster stavb ter bo tako temeljna evidenca podatkov o stavbah in parcelah. Ministrstvo pripombe in predloge pričakuje do 6. junija.

Zakon o katastru nepremičnin bo kot sistemski predpis urejal vodenje podatkov o nepremičninah, državni meji in prostorskih enotah v Sloveniji. Nadomestil bo sedanji zakon o evidentiranju nepremičnin.

Kataster nepremičnin bo temeljna evidenca podatkov o legi, obliki, fizičnih in drugih lastnostih parcel, stavb in delov stavb.

V njem bodo le podatki o fizičnih lastnostih nepremičnin - določena bosta položaj in oblika glede na geodetsko izmero - ne bo pa tudi podatkov o stvarnih pravicah na teh objektih. Podatki o pravnem oz. upravnem statusu bodo dostopni v povezanih evidencah, npr. podatek o dovoljeni ali nedovoljeni gradnji v zbirki podatkov o graditvi.

Matična evidenca za podatke o lastništvu, pravicah na nepremičninah in pravnih dejstvih o nepremičninah bo ostala zemljiška knjiga. Cilj je, da bi bile v katastru stavb in zemljiški knjigi opredeljene iste nepremičnine ter da bi se obe evidenci med seboj dopolnjevali in bi bili povezani.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar