FinD - Novice - Bančniki na finančni konferenci o nadaljevanju konsolidacije
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.5.2019

Bančniki na finančni konferenci o nadaljevanju konsolidacije

Portorož, 07. maja (STA) - Predstavniki bančne industrije so na današnji finančni konferenci v Portorožu menili, da je bank v Sloveniji kljub premikom v zadnjih letih še vedno preveč. Po njihovih ocenah se bo zato konsolidacija trga nadaljevala.

Marko Košak z ljubljanske ekonomske fakultete je dejal, da se je za banke od začetka krize do danes obseg finančnega posredništva zelo skrčil. "Pred krizo je bil delež bilančne vsote v BDP pri 146 odstotkih, danes je pri okoli 80 odstotkih," je ponazoril. V okolju nizkih obrestnih mer in velikih regulatornih pritiskov se pojavlja vprašanje vzdržnosti dobičkonosnosti bank na dolgi rok.

Tako se postavlja vprašanje vzdržnosti obstoječega poslovnega modela bank, na katerega vplivajo stroškovna učinkovitost, razpršenost prihodkov, kakovost naložb, nizke obrestne mere in digitalizacija, je povzel. Tako konsolidacija sistema ostaja v ospredju, saj je potencial za rast obstoječih bank omejen, v ospredje pri rezanju stroškov vse bolj prihaja prihaja ekonomija obsega.

S tem so soglašali predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak, predsednik uprave Nove KBM John Denhof, član uprave UniCredit banke Alessandro Pontoglio in predsednik uprave Intesa Sanpaolo Bank Jozef Kausich. Po Brodnjakovi oceni bo v Sloveniji prostor za dva do tri večja bančna stebra in nekaj manjših bank. "Skupaj za osem bank," je menil.

Medtem bo v regiji Zahodni Balkan oz. v državah nekdanje Jugoslavije ter v Albaniji v prihodnjih letih prostora za štiri do šest velikih igralcev in NLB bo eden od njih, je zatrdil. Opozoril je, da se NLB zaradi omejitev, ki jih je postavila Evropska komisija, dokler država ne proda še 10 odstotkov, v regiji ne more priključiti konsolidacijskim procesom.

Ti pospešeno tečejo v Sloveniji, kjer se jih je nekaj odvilo v bližnji preteklosti, s prodajo Abanke in napovedano prodajo SKB banke pa tečejo tudi sedaj. Za Abanko naj bi se neuradno zanimal sklad Apollo, ki je kupil Novo KBM, a Denhof postopkov ni želel komentirati. Je pa dejal, da je v Sloveniji trenutno preveč bank: "Zato se bodo manjši igralci združevali in skupaj oblikovali time, ki bodo pripravljali odgovore na izzive, ki prihajajo od zunaj, da bodo ostali konkurenčni."

Ponovil je, da se Nova KBM "na trgu vedno ozira za novimi priložnostmi", odgovore glede Abanke - ali si bodo prodajalci vzeli predah ali banko res prodali - pa naj po njegovih besedah poda Slovenski državni holding. Kljub temu je vendarle priznal, da je proces "zelo konkurenčen" in dodal, "naj zmaga najboljši".

Bančniki so se dotaknili procesa digitalizacije in mobilnega bančništva. "Moramo skočiti na ta vlak," je menil Kausich, a pri tem poudaril pomen večkanalnega bančništva. "Bančne poslovalnice v neki obliki bodo ostale tudi na dolgi rok, saj bodo ljudje za velike poslovne odločitve vedno potrebovali nasvet," je ocenil.

Denhof se je strinjal, da je treba standardne transakcije prepusti avtomatizaciji, za zapletene transakcije pa ohraniti svetovanje. Izpostavil je tudi pomen poenostavitev za stranke. Brodnjak pa je menil, da je naloga banke predvsem to, da stranko dobro pozna. "Biti moraš ob pravem času na pravem mestu," je dodal.

Na finančni konferenci, ki je danes in v sredo v Portorožu, predstavniki univerz, revizorjev, odvetnikov, regulatorja finančnega trga ter različnih podjetij razpravljajo na temo Naj pristanek ne bo trd. Govorijo o novih izzivih, strateškem planiranju in upravljanje tveganj, alternativnih virih financiranja, vlogi analitike, nepremičninskem trgu ter predstavljajo primere dobre prakse.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar