FinD - Novice - Odbora DZ o zamiku novega množičnega vrednotenja nepremičnin
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.5.2019

Odbora DZ o zamiku novega množičnega vrednotenja nepremičnin

Ljubljana, 08. maja (STA) - Pristojna odbora DZ bosta danes obravnavala predloga novel zakonov o množičnem vrednotenju nepremičnin in o evidentiranju nepremičnin, s katerima želi vlada rok za izvedbo novega vrednotenja z letošnjega poletja zamakniti na prihodnjo pomlad. Geodetska uprava namreč potrebuje dodaten čas za pripravo modelov vrednotenja.

Predlog novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki ga bo obravnaval odbor DZ za finance, predvideva, da se rok za uveljavitev novih modelov vrednotenja nepremičnin in izvedbo novega cikla vrednotenja nepremičnin prestavi z 31. julija 2019 na 31. marec 2020.

Lastniki nepremičnin bi tako obvestila o novih vrednostih njihovih nepremičnin namesto v avgustu letos prejeli v aprilu prihodnje leto.

Razlog za zamik je, da Geodetska uprava RS potrebuje dodaten čas za pripravo modelov vrednotenja. Kot so namreč zapisali v zakonskem gradivu, se je ob strokovnih razpravah o modelih vrednotenja izkazalo, da je potreben daljši rok za njihovo usklajevanje, poleg tega pa je zaradi sprememb modelov vrednotenja in posledične spremembe posplošenih vrednosti pričakovati večji odziv lastnikov nepremičnin in občin v fazi javne razgrnitve modelov vrednotenja.

Povezano z zakonom o množičnem vrednotenju bo predvidoma spremenjen tudi zakon o evidentiranju nepremičnin, ki bo danes na mizi odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in v katerem je predvideno podaljšanje obstoječe ureditve vodenja podatkov o dejanski rabi zemljišč v zemljiškem katastru s 1. junija letos na 31. marec 2020.

DZ po sklepu kolegija predsednika DZ iz aprila predloga novel obravnava po nujnem postopku. Temu so nasprotovali v SDS, NSi in SNS, ker da gre za pomembni noveli, ki bi terjali redno obravnavo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar