FinD - Novice - IMF pri napovedi gospodarske rasti Bližnjega vzhoda opozarja na negotovosti
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.5.2019

IMF pri napovedi gospodarske rasti Bližnjega vzhoda opozarja na negotovosti

Washington, 07. maja (STA) - Ameriške sankcije proti Iranu, družbeno-politične napetosti in nihajoče cene nafte so glavni razlogi, da gospodarstvo Bližnjega vzhoda drsi v vse bolj negotov položaj, je v dvoletnem poročilu opozoril Mednarodni denarni sklad (IMF). Po ocenah sklada bi nadaljnje slabšanje razmer lahko močno zamajalo zaupanje vlagateljev.

"Obeti za regijo so vse bolj negotovi. Takšna negotovost bi lahko pri vlagateljih spremenila ocene tveganj, kar bi lahko vodilo v odtekanje kapitala in povzročilo pritisk na menjalni tečaj," so v konec aprila objavljenem poročilu zapisali v IMF.

Kot so dodali, se opozorila nanašajo tudi na Severno Afriko, Afganistan in Pakistan. Po ocenah analitikov, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, so imeli strokovnjaki sklada pri pripravi poročila sicer v mislih predvsem Iran.

ZDA so pred letom dni enostransko izstopile iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu in nato znova uvedle sankcije proti tej islamski republiki. Še posebej so pritisnile na iransko naftno industrijo, ki je glavni vir dohodka za državo. Nedavno je Washington sporočil, da bo uvedel sankcije proti državam, ki bodo še naprej kupovale iransko nafto.

Teheran je zagrozil, da bo v odgovor na ameriške ukrepe blokiral Hormuško ožino. Če bo grožnjo uresničil, bo zaprl eno najpomembnejših ladijskih poti na svetu, ki povezuje Perzijski in Omanski zaliv, kar bi lahko povzročilo veliko gospodarsko škodo.

Najnovejšo zaostritev razmer predstavlja nedavna odločitev ZDA, da na Bližnji vzhod pošljejo bojno skupino z letalonosilko in bombniki. Kot je v nedeljo sporočil svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton, gre za "jasno in nedvoumno sporočilo Iranu".

Iransko gospodarstvo - za Savdsko Arabijo drugo največje v regiji - se bo zaradi vseh negotovosti po napovedih IMF letos skrčilo za šest odstotkov, potem ko je bil lani padec 3,9-odstoten. Trenutna inflacija v državi je okoli 50-odstotna.

V celotni regiji Bližnjega vzhoda in Srednje Azije bo letošnja gospodarska rast po napovedih IMF 1,3-odstotna, kar bi bilo 0,1 odstotne točke manj kot lani. Države izvoznice nafte bodo letos v povprečju zabeležile 0,4-odstotno rast, države uvoznice pa 3,6-odstotno, so izračunali.

Cene nafte so v zadnjih mesecih namreč precej nihajoče, od industrije črnega zlata pa so posredno ali neposredno odvisna številna delovna mesta. Velike izvoznice nafte so sicer napovedale diverzifikacijo gospodarstva za zmanjšanje odvisnosti od nafte.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar