FinD - Novice - Evropska komisija bo objavila spomladansko gospodarsko napoved
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.5.2019

Evropska komisija bo objavila spomladansko gospodarsko napoved

Bruselj, 07. maja (STA) - Evropska komisija bo danes v Bruslju objavila spomladansko gospodarsko napoved za območje evra, EU in vsako posamezno članico, ki vključuje podatke o rasti, javnih financah, zaposlenosti in inflaciji. V zimski napovedi je ocenila, da so se obeti poslabšali in da je prihodnost negotova, tudi zaradi možnosti neurejenega brexita.

V prejšnji, zimski napovedi, objavljeni v začetku februarja, je komisija območju evra za letos napovedala 1,3-odstotno rast, EU 1,5-odstotno, za naslednje leto pa območju evra 1,6-odstotno, EU pa 1,7-odstotno.

Izpostavila je tudi, da bo evropsko gospodarstvo letos raslo sedmo leto zapored, a da so se obeti v primerjavi z jesenjo poslabšali in da je prihodnost zelo negotova, tudi zaradi možnosti neurejenega brexita.

Obete za Slovenijo je komisija februarja poslabšala. Za letos ji je napovedala 3,1-odstotno krepitev bruto domačega proizvoda (BDP), za prihodnje leto pa 2,8-odstotno, kar je v obeh primerih za 0,2 odstotne točke manj, kot je napovedala lani jeseni.

V tokratni napovedi, ki vključuje tudi podatke o javnih financah, lahko Slovenija znova pričakuje opozorila glede načrtovanega strukturnega napora, ki ni v skladu z evropskim priporočilom.

Komisija na leto objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah.

Do konca meseca naj bi komisija objavila tudi spomladanski gospodarski sveženj, vključno z reformnimi in proračunskimi priporočili za članice unije, ki jih pripravi vsako leto maja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar