FinD - Novice - Vlada in sindikati javnega sektorja znova o regresu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

6.5.2019

Vlada in sindikati javnega sektorja znova o regresu

Ljubljana, 06. maja (STA) - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo popoldne nadaljevali pogajanja o višini letošnjega regresa za letni dopust. Po nekaterih informacijah naj bi pogajanja o regresu v tem tednu zaključili. Vsekakor časa za dogovor nimajo več veliko, saj zaposleni v javnem sektorju regres dobijo z majsko plačo, torej v začetku junija.

Vladni in sindikalni pogajalci so o regresu doslej govorili dvakrat. Po zadnjem sestanku, na katerem sta obe strani predstavili svoje približevalne predloge, podrobnosti rešitev, ki so bile na mizi, niso želeli razkriti. Potrdili so le, da je prišlo do določenih zbližanj.

Vlada je sprva predlagala regres v višini minimalne plače, to je 886,63 evra. Po doslej znanih sindikalnih predlogih pa bi vsi javni uslužbenci dobili več, pri čemer bi regres v odvisnosti od plačnega razreda določili v treh višinah, največ pa bi dobili tisti z najnižjimi plačami.

Ko so se nazadnje sestali, sicer še ni bila znana usoda zakonskih predlogov za razbremenitev regresa. Kot pa je takrat pojasnil vodja ene od dveh sindikalnih pogajalskih skupin Jakob Počivavšek, so njihovi predlogi podani pod predpostavko, da bosta zakona sprejeta.

Noveli zakona o dohodnini ter o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je nato državni zbor sprejel, veljati pa sta začeli 4. maja. Od regresa za letni dopust v višini do povprečne plače tako ne bo treba obračunati davkov in prispevkov za socialno varnost. Delavci bodo zaradi tega odslej prejeli višji neto regres.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar