FinD - Novice - Aprila v območju z evrom 1,7-odstotna inflacija
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.5.2019

Aprila v območju z evrom 1,7-odstotna inflacija

Luxembourg, 03. maja (STA) - Države v območju evra so aprila na letni ravni po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat zabeležile 1,7-odstotno inflacijo. V primerjavi z marcem je to 0,3 odstotne točke več. Tudi k aprilski inflaciji so največ prispevale višje cene energije.

Cene energije so se po Eurostatovi oceni aprila zvišale za 5,4 odstotka. Dražji energiji so sledile višje cene storitev (+1,9 odstotka), hrane, alkohola in tobaka (+1,5 odstotka) ter neenergetskih industrijskih dobrin (+0,2 odstotka), je danes sporočil Eurostat. Natančnejše podatke bo objavil 17. maja.

Območje z evrom je marca zabeležilo 1,4-odstotno rast cen življenjskih potrebščin. Tudi takrat se je najbolj podražila energija, in sicer za 5,3 odstotka. Hrana, alkohol in tobak so se marca v povprečju podražili za 1,8 odstotka, cene storitev so zabeležile 1,1-odstotno rast, neenergetske industrijske dobrine pa so se podražile za 0,1 odstotka.

V celotni EU je bila marca letna inflacija 1,6-odstotna, kar je enako kot februarja. Ocene za april še ni.

Slovenija je imela aprila na letni ravni po izračunih slovenskega statističnega urada 1,7-odstotno inflacijo, k njej pa so največ prispevale višje cene blaga in storitev iz skupine električna energija, plin in druga goriva, še posebej toplotna energija, ki se je podražila za 18,3 odstotka. Počitniški paketi so se v letu dni podražili za 6,8 odstotka, oskrba z vodo in razne storitve v zvezi s stanovanjem pa za 5,1 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar