FinD - Novice - Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v EU marca skoraj nespremenjene
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.5.2019

Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v EU marca skoraj nespremenjene

Luxembourg, 03. maja (STA) - Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v območju evra so marca v mesečni primerjavi upadle za 0,1 odstotka, medtem ko so se za toliko zvišale na ravni celotne EU. V letni primerjavi so se v državah z evrom zvišale za 3,1 odstotka, v EU pa za 2,9 odstotka, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

V državah z evrom so cene v energetskem sektorju na mesečni ravni upadle za 0,5 odstotka, medtem ko so se zvišale cene dobrin za vmesno porabo (+0,2 odstotka) ter investicijskih dobrin in trajnih potrošnih dobrin (po +0,1 odstotka), cene netrajnih potrošnih dobrin pa so ostale nespremenjene.

V EU so se zvišale cene dobrin za vmesno rabo (+0,2 odstotka) ter investicijskih dobrih, trajnih potrošnih dobrin in netrajnih potrošnih dobrin (po +0,1 odstotka), medtem ko so cene v energetskem sektorju ostale stabilne.

Med državami članicami so na mesečni ravni največji upad cen industrijskih izdelkov beležile Danska (-1,6 odstotka), Ciper (-1,2 odstotka) in Estonija (-0,8 odstotka), zvišanje pa Grčija (+1,1 odstotka) ter Luksemburg in Romunija (po +0,8 odstotka).

Na letni ravni so se v območju z evrom zvišale cene v energetski dejavnosti (+7,8 odstotka), investicijskih dobrih in trajnih potrošnih dobrin (+1,5 odstotka), dobrin za vmesno porabo (+1,3 odstotka) ter netrajnih potrošnih dobrin (+0,1 odstotka).

Tudi na ravni EU so se najbolj zvišale cene v energetski dejavnosti, in sicer za 8,2 odstotka. Dobrine za vmesno porabo so se podražile za 1,7 odstotka, trajne potrošne dobrine za 1,6 odstotka, investicijske dobrine za 1,5 odstotka in netrajne potrošne dobrine za 0,5 odstotka.

Cene industrijskih izdelkov so se na letni ravni podražile v vseh članicah, najbolj pa v Romuniji (+6,7 odstotka), Belgiji (+6,4 odstotka), Latviji (+6,1 odstotka) in na Madžarskem (+5,5 odstotka).

V Sloveniji je bila mesečna rast cen industrijskih proizvodov 0,3-odstotna, letna pa 1,6-odstotna.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar