FinD - Novice - Gospodarsko razpoloženje v območju evra se je razvedrilo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.5.2019

Gospodarsko razpoloženje v območju evra se je razvedrilo

München, 02. maja (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju evra se je spomladi nekoliko izboljšalo. Kazalec gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je v drugem četrtletju zvišal z minus 11,1 na minus 6,3 točke. Okrevanje je predvsem posledica manj pesimističnih pričakovanj.

Ifo je za oceno trenutnega stanja in obetov za prihodnje povprašal 410 ekonomistov iz držav z evrom. Pričakovanja anketiranih niso več tako pesimistična kot prej, se je pa vnovič poslabšala ocena trenutnega položaja, so danes sporočili z inštituta. Kot težavo za gospodarstvo so povprašani ekonomisti najbolj pogosto navedli pomanjkanje usposobljenih delavcev.

Obeti za prihodnjih šest mesecev so se izboljšali v številnih državah z evrom, najbolj pa v Franciji, Belgiji in Grčiji. Vendar pa je močno rast opaziti tudi v Nemčiji, Italiji in Španiji. Po drugi strani so se pričakovanja prihodnjega gospodarskega razvoja vnovič poslabšala med drugim na Irskem, Nizozemskem in Portugalskem.

Ekonomisti so manj pesimistični glede prihodnjih investicij, zasebne porabe in izvoza. Za letos v območju evra pričakujejo gospodarsko rast v višini 1,3 odstotka, stopnja inflacije pa naj bi se nekoliko znižala na 1,5 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar