FinD - Novice - Aprila na letni ravni 1,7-odstotna inflacija
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.4.2019

Aprila na letni ravni 1,7-odstotna inflacija

Ljubljana, 30. aprila (STA) - Rast cen v prodaji na drobno se je aprila pospešila. V primerjavi z aprilom 2018 so bile cene življenjskih potrebščin višje za 1,7 odstotka, so izračunali na državnem statističnem uradu. Storitve so se v enem letu podražile v povprečju za 3,6 odstotka, blago pa za 0,8 odstotka.

K letni inflaciji so aprila največ prispevale višje cene blaga in storitev iz skupine električna energija, plin in druga goriva, še posebej toplotna energija, ki se je podražila za 18,3 odstotka. Počitniški paketi so se v letu dni podražili za 6,8 odstotka, oskrba z vodo in razne storitve v zvezi s stanovanjem pa za 5,1 odstotka.

Po drugi strani so se v zadnjem letu dni cene avtomobilov znižale za 1,2 odstotka, oblačil pa za 1,1 odstotka.

Letna stopnja inflacije se zvišuje že vse od začetka leta. Januarja je bila 1,1-odstotna, februarja 1,2-odstotna, marca pa 1,6-odstotna.

Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin ta mesec v povprečju zvišale za 0,8 odstotka. Največ so k tej rasti prispevale cene počitniških paketov, ki so od marca porasle v povprečju za 11 odstotkov.

Mesečno rast cen so poleg tega spodbudili še podražitev obutve (za 9,5 odstotka), prevoznih storitev (za 5,1 odstotka), nastanitvenih storitev (za 3,2 odstotka) ter goriv in maziv za osebna vozila (za 2,0 odstotka), prav tako so se za 1,8 odstotka zvišale cene oskrbe z vodo in raznih storitev v zvezi s stanovanjem.

Cenejše kot marca pa so bile aprila telefonske storitve, namreč za 1,2 odstotka.

Povprečna 12-mesečna rast je bila aprila 1,8-odstotna, potem ko je bila v istem mesecu prejšnjega leta 1,3-odstotna.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo cen življenjskih potrebščin v EU, je bila v letošnjem aprilu 1,8-odstotna, potem ko je bila pred letom dni za 0,1 odstotne točke višja. Mesečna rast cen je bila v tej primerjavi 0,7-odstotna.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar