FinD - Novice - Poklicne kompetence in aktivnosti v zdravstveni negi korak bližje k sprejetju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.4.2019

Poklicne kompetence in aktivnosti v zdravstveni negi korak bližje k sprejetju

Ljubljana, 25. aprila (STA) - Ministrstvo za zdravje je z razširjenim kolegijem in zbornico za zdravstveno nego nadaljevalo usklajevanje dokumenta o kompetencah v zdravstveni negi. Po besedah predsednice zbornice Monike Ažman so naredili konstruktivni napredek, saj je ministrstvo ocenilo, da je dokument, ki ga je pripravila stroka, izhodišče, h kateremu bi lahko dalo soglasje.

Ministrstvo za zdravje bi moralo v skladu z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti dokument o poklicnih aktivnostih in kompetencah v zdravstveni negi sicer potrditi že do sredine lanskega leta. Zamudili so tudi rok, ki so ga konec lanskega leta predvideli v stavkovnem sporazumu.

Znova se je zapletlo marca, ker so zbornica zdravstvene in babiške nege ter sindikati vztrajali pri dokumentu, ki so ga pripravili v razširjenem strokovnem kolegiju za zdravstveno in babiško nego ter zbornici, ta pa za ministrstvo ni bil sprejemljiv.

Danes pa je ministrstvo ocenilo, da je dokument, ki ga je pripravila stroka, lahko izhodišče, h kateremu bi ministrstvo lahko dalo soglasje. Ob tem so se po besedah predsednice zbornice Ažmanove tudi uskladili, da so v dokumentu možna dopolnila oziroma pojasnila, ki bodo delodajalcem olajšala razporejanje kadra.

Dokument bo po podanih pripombah strokovnjakov z ministrstva pred ali pa tik po prvomajskih praznikih pregledala še posebna delovna skupina, ki je dokument pripravljala, nato pa ga mora potrditi še razširjeni strokovni kolegij, je za STA pojasnila Ažmanova.

Ministrstvu se s potrditvijo dokumenta nekoliko mudi, saj je parlamentarni odbor za zdravstvo ministra za zdravje Aleša Šabedra pozval, naj to stori do 18. maja. Če ministrstvo do takrat ne bo dalo soglasja k dokumentu, bodo v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije začeli zaostrovati sindikalne aktivnosti, ki lahko privedejo tudi do stavke, so napovedali.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar