FinD - Novice - EU v omejitev transmaščobnih kislin v živilih
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.4.2019

EU v omejitev transmaščobnih kislin v živilih

Bruselj, 24. aprila (STA) - Evropska komisija je sprejela nova pravila za zmanjšanje vsebnosti transmaščobnih kislin v hrani. Nova uredba, ki se bo uporabljala od 2. aprila 2021, transmaščobne kisline omejuje na največ dva grama na 100 gramov skupne vsebnosti maščob v živilu. Slovenija je sicer transmaščobe v živilih na omenjeno vrednost že omejila.

"Nova uredba, ki določa mejno vrednost industrijsko proizvedenih transmaščobnih kislin v hrani, bo zaščitila zdravje potrošnikov in jim prinesla kakovostnejšo izbiro hrane," so sporočili iz Bruslja in dodali: "V zadnjih letih je bilo v več znanstvenih študijah, vključno z oceno Evropske agencije za varnost hrane, poudarjeno, da je treba uživanje transmaščobnih kislin zmanjšati na kar se da nizko raven, da bi se izognili zdravstvenim tveganjem."

Nova pravila, po katerih je nova mejna vrednost industrijsko proizvedenih transmaščobnih kislin določena pri dveh gramih na 100 gramov maščob v živilih, namenjenih končnemu potrošniku ali za dobavo trgovcem na drobno. Po novem bodo morala podjetja pri dobavi drugim podjetjem navesti informacije o vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih, če bo mejna vrednost dveh gramov presežena.

Slovenija sicer že ima takšen pravilnik. Ravno v začetku meseca se je izteklo enoletno prehodno obdobje za prilagoditev izdelkov s transmaščobnimi kislinami na največ dva grama na 100 gramov skupne vsebnosti maščob v živilu. Izdelkov z višjo vsebnostjo na trgu tako pri nas ne sme biti več.

Nadzor nad trgu izvaja uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Inšpekcija bo preverjanja izvajala v rednih nadzorih nosilcev dejavnosti in v začetni fazi s posebnim nadzorom določenih tipov proizvajalcev, med njimi zlasti proizvajalcev pekovskega peciva. Živila bo preverjala tudi z vzorčenjem in analizami.

Nadzorovali bodo nosilce živilske dejavnosti, ki uporabljajo rastlinske maščobe. Preverjali bodo, kako so v notranjih kontrolah opredelili preverjanje dobaviteljev teh maščob in kako so zagotovili, da jih njihovi izdelki ne vsebujejo več, kot je dovoljeno. Preverjanje dobaviteljev velja tudi za uvoznike, distributerje oz. prodajalce živil, ki bi lahko vsebovala transmaščobe rastlinskega izvora.

Če bodo inšpektorji našli živilo s presežno vsebnostjo transmaščob, bodo zanj odredili začasno prepoved prodaje ter umik s trgovskih polic. Pravno osebo lahko doleti globa od 2000 do 15.000 evrov, samostojnega podjetnika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, pa od 800 do 12.000 evrov. Če nosilec živilske dejavnosti tveganja glede transmaščobnih kislin ne bo obvladal v svojih notranjih kontrolah, mu bodo to odredili z upravno inšpekcijsko odločbo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar