FinD - Novice - Evropski parlament potrdil pravila za zaščito žvižgačev
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.4.2019

Evropski parlament potrdil pravila za zaščito žvižgačev

Evropski parlament je danes potrdil direktivo, ki bo žvižgačem v Evropski uniji zagotovila, da o kršitvah prava unije glede utaje davkov, korupcije, javnih naročil, varovanja okolja ter javnega zdravja in varnosti poročajo brez strahu pred maščevanjem in povračilnimi ukrepi. Nova pravila morajo potrditi še države članice.

Direktivo je parlament potrdil s 591 glasovi za in 29 proti, 33 poslancev pa se je vzdržalo. Pravila omogočajo vzpostavitev varnih kanalov, ki jih žvižgači lahko uporabijo za predajanje informacij pravnim osebam ali neposredno nacionalnim oblastem, kot tudi pristojnim institucijam ali organom EU.

Pravila izrecno prepovedujejo povračilne ukrepe, kot je ustrahovanje. Zaščiteni so tudi sodelavci žvižgačev in njihovi sorodniki.

Poleg tega morajo države članice žvižgačem zagotoviti celovite in neodvisne informacije. Med postopki jim morajo zagotoviti pravno pomoč, žvižgači pa lahko med pravosodnimi postopki prejmejo tudi finančno ali psihološko podporo.

"Tik pred Evropskimi volitvami je parlament stopil skupaj in poslal močan signal, da je slišal skrbi svojih državljanov in sprejel robustna pravila, ki zagotavljajo varnost njim in tistim, ki so se odločili, da bodo spregovorili," je povedala poročevalka Evropskega parlamenta za direktivo, francoska poslanka Virginie Roziere (S&D).

Trenutno imajo države članice področje zaščite žvižgačev urejeno različno. Celovito pravno zaščito jim po navedbah Evropskega parlamenta nudi le deset držav EU, med drugim Francija, Švedska in Velika Britanija. V Sloveniji to področje ureja zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Države morajo nova pravila še potrditi. Nato pa bodo imele dve leti za prenos direktive v nacionalne zakonodaje.

Strasbourg, 16. aprila (STA)
Foto: STA

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar