FinD - Novice - Prižgana zelena luč za začetek trgovinskih pogovorov EU z ZDA
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.4.2019

Prižgana zelena luč za začetek trgovinskih pogovorov EU z ZDA

Luxembourg, 15. aprila (STA) - Države članice EU so danes potrdile mandat Bruslju za začetek pogajanj o trgovinskem sporazumu z ZDA. Upajo namreč, da bo to odvrnilo ameriškega predsednika Donalda Trumpa od uvedbe novih carin na uvoz avtomobilov. Francija naj bi zeleni luči za začetek pogovorov nasprotovala, neimenovane vire povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija se bo lahko na podlagi današnjega glasovanja z ZDA pogajala o dveh sporazumih, in sicer o ugotavljanju skladnosti ter odpravi tarif za industrijsko blago, so sporočili iz Bruslja. Mandat tako predvideva pogajanja o omejenem trgovinskem dogovoru, ki ne bo vključeval kmetijskih proizvodov.

Pogajalci naj bi med drugim razpravljali tudi o tesnejšem sodelovanju pri regulaciji na področjih, kot je farmacija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Želimo si obojestranskih koristi v trgovini," je današnje glasovanje komentiral predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Kot je poudaril, imajo EU in ZDA enega najpomembnejših gospodarskih odnosov na svetu. "Naša želja je še okrepiti trgovino," je dodal.

Zadovoljna je tudi evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström, ki je ocenila, da gre za "dobrodošlo odločitev, ki bo zmanjšala napetosti v trgovini".

Glede na informacije AFP naj bi Francija glasovala proti mandatu, Belgija pa naj bi se pri glasovanju vzdržala. Pariz naj bi bil proti zaradi negativne nastrojenosti v državi pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo med 23. in 26. majem.

Glasovanje je sicer potekalo na zasedanju kmetijskih ministrov EU v Luksemburgu.

Proces temelji na dogovoru ameriškega predsednika Trumpa in predsednika Evropske komisije Junckerja julija lani, ki je vsaj začasno preprečil trgovinsko vojno med EU in ZDA.

Ta je pretila po uvedbi novih ameriških carin na jeklo in aluminij in ob ameriških grožnjah uvedbe novih carin na avtomobile. Trenutno so carinske dajatve na uvoz avtomobilov v ZDA 2,5-odstotne, ameriški predsednik pa je namignil, da bi bile lahko po novem 25-odstotne.

Z novimi carinami je Trumpova administracija zagrozila tudi pred dnevi v luči dolgoletnega spora med ZDA in EU o državni podpori izdelovalcema letal Boeing in Airbus.

Bruselj je pogajalska izhodišča objavil januarja, po štirih sestankih evropske komisarke za trgovino Malmströmove in ameriškega trgovinskega predstavnika Roberta Lighthizerja, ki predsedujeta posebni, izvršni delovni skupini, vzpostavljeni za uresničitev julijskega dogovora. Članice so tako za potrditev potrebovale več mesecev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar