FinD - Novice - Slovenski podjetniki zadovoljni s poslovnim forumom 16+1
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.4.2019

Slovenski podjetniki zadovoljni s poslovnim forumom 16+1

Dubrovnik, 12. aprila (STA) - Predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel je za STA povedal, da je poslovni forum, ki je potekal danes v Dubrovniku v okvirju 8. vrha pobude držav Srednje in Vzhodne Evrope ter Kitajske (16+1), izpolnil njihova pričakovanje glede prizadevanj za krepitev prometa. Tudi v novomeški družbi TPV so zadovoljni z današnjimi srečanji.

Predsednik uprave koprskega pristanišča Zadel po današnjem poslovnem forumu vrha pobude pričakuje zvišanje prometa v Kopru. Napovedane kitajske investicije v pristanišča v Trstu in na Reki vidi kot določeni prispevek k njunemu razvoju, posebej zaradi morebitnih novih železniških povezav, ki jih napovedujejo na Hrvaškem.

Obenem je izpostavil, da vsa štiri severnojadranska pristanišča, vključno s Koprom in Benetkami, tekmujejo na mikroravni, a si tudi na globalni ravni prizadevajo, da bi se pokazala kot glavna pristaniška točka v tem delu Sredozemlja. Ob tem je zavrnil možnost, da bi se pristanišča medsebojno dogovorila, da bi porazdelila delo in se usmerila na posamezne pristaniške storitve.

Pomočnik direktorja avtomobilske družbe TPV Tomaž Savšek je povedal, da nameravajo v dveh letih odpreti tovarno avtomobilskih delov za vozila višjega cenovnega razreda v kitajski provinci Liaoning.

Pojasnil je, da to ne pomeni, da bodo proizvodnjo iz Slovenije selili na Kitajsko, temveč da bodo avtomobilske komponente izdelovali tako v Evropi kot na Kitajskem. Ni pa želel razkriti vrednost posla ali naročnika s Kitajske.

Premier Marjan Šarec je kot posebej pomembnega za Slovenijo izpostavil današnji podpis okvirnega sporazuma o sodelovanju med Inženirsko akademijo Slovenije in industrijsko razvojno cono Nanjing Jiangning High-tech pri vzpostavljanju mednarodnega znanstveno-raziskovalnega in transformacijskega centra.

Slovenski podjetniki ocenjujejo možnosti za širitev sodelovanja s Kitajsko kot obetavne, a tudi kot precej zahtevne.

Današnjega poslovnega forumu vrha 16+1 so so udeležili predstavniki devetih slovenskih podjetjih. Med približno 1000 udeleženci jih je bila več kot tretjina s Kitajske. Poslovno dimenzijo vrha je izkoristilo 130 velikih podjetjih in več kot 360 srednjih in majhnih podjetjih ter več kot 100 predstavnikov finančnih inštitucij, agencij in zagonskih podjetij.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar