FinD - Novice - IMF opozoril na tveganja, pozval k rešitvi trgovinskih sporov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.4.2019

IMF opozoril na tveganja, pozval k rešitvi trgovinskih sporov

Washington, 13. aprila (STA) - Mednarodni denarni sklad (IMF) za leto 2020 pričakuje ponovno pospešitev svetovne gospodarske rasti, še vedno pa obstajajo tveganja, med drugim trgovinske in geopolitične napetosti. Pri tem poudarja nujnost izvedbe reform ter skupnega delovanja in razrešitve trgovinskih sporov.

Kot so zapisali v sporočili po današnjem zasedanju mednarodnega monetarnega in finančnega odbora (IMFC), ki je svetovalno telo IMF, se svetovna rast nadaljuje, a s počasnejšim tempom, ko so pričakovali oktobra. Pričakujejo, da bo rast hitrejša v letu 2020, a opozarjajo, da tveganja ostajajo.

Med temi navajajo trgovinske napetosti, negotovost politik, geopolitična tveganja, nenadno zaostritev finančnih pogojev, visoko raven dolga in povečano finančno ranljivost, ter opozarjajo na potrebo po fiskalni politiki, ki bo hkrati zagotavljala vzdržnost javnega dolga, podpirala povpraševanje, pri čemer ne bo prociklična, ter krila socialne potrebe.

Pozivajo k finančnim in strukturnim reformam za izboljšanje potencialne rasti in zaposlenosti ter vključenosti. Izpostavljajo potrebo po skupnem mednarodnem delovanju za zagotovitev trajnostne svetovne rasti.

Glavno gonilo rasti in ustvarjanje delovnih mest bo po mnenju IMF svobodna in poštena trgovina ter investicije. "Ob tem vidimo potrebo po rešitvi trgovinskih napetosti in podpiramo nujno reformo Svetovne trgovinske organizacije, ki bo izboljšala njeno delovanje," so zapisali.

Skupno delovanje bo potrebno tudi za soočanje z ostalimi svetovnimi težavami, kot so pandemije, kibernetski napadi, podnebne spremembe, naravne katastrofe, konflikti, migracije ter begunske in ostale humanitarne krize.

Z zasedanjem IMFC ter skupnega razvojnega odbora Svetovne banke in IMF se končuje spomladansko srečanje IMF in Svetovne banke v Washingtonu, ki sta se ga med drugimi udeležila tudi finančni minister Andrej Bertoncelj in guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar