FinD - Novice - Novogoriška občina se je poravnala z družbo Riko zaradi odlagališča odpadkov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.4.2019

Novogoriška občina se je poravnala z družbo Riko zaradi odlagališča odpadkov

Nova Gorica, 11. aprila (STA) - Mestna občina Nova Gorica (MONG) in družba Riko sta v sredo dosegli dogovor o sodni poravnavi zaradi neuresničenega projekta gradnje regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO). V skladu z dogovorom bo občina Riku plačala 270.000 evrov.

Novogoriška občina je leta 2013 kot nosilka projekta objavila javna naročila, povezana z gradnjo RCERO, in izbrala izvajalce, a je nato od projekta odstopila in z njimi ni podpisala pogodb. Severnoprimorske občine, ki so do takrat v projekt že vložile 1,27 milijona evrov, so ostale brez regijskega odlagališča.

Odstop od projekta pa je prinesel tudi druge posledice. Družba Riko je uveljavljala odškodninsko terjatev zaradi povzročene škode, ki je družbi nastala kot posledica odstopa od izvedbe javnih naročil pri projektu RCERO, so pojasnili na občini.

"Družba Riko je od novogoriške občine zahtevala plačilo odškodnine v skupni višini dobrih 4,4 milijona evrov, stranki pa sta se po izvedenem mediacijskem postopku dogovorili za sklenitev sodne poravnave, na podlagi katere bo MONG družbi Riko izplačala znesek v višini 270.000 evrov iz naslova stroškov, ki so navedeni družbi nastali pri projektu," so na občini zapisali v pojasnilu.

"Ob pridobivanju tega posla smo imeli velike stroške. Pričakovali smo tudi dobiček, ker je to osnovni motiv vsakega podjetniškega projekta. Žal se to ni uresničilo in zdaj gremo z obližem na to rano, da smo si vsaj del stroškov, ki smo jih pri tem utrpeli, povrnili," pa je za Primorske novice po podpisu poravnave povedal direktor Rika Janez Škrabec.

Z razpletom je zadovoljen tudi novi župan Nove Gorice Klemen Miklavič. Če bi nasprotna stran iztožila, kar je zahtevala, bi bil namreč občinski proračun blokiran za investicije za kar nekaj let, je pojasnil.

Miklavič je napovedal, da se bo danes na sestanku z župani, ki so tudi predstavniki solastnikov Komunale Nova Gorica, pogovoril o možni delitvi stroškov plačila družbi Riko. Predpisi sicer po njegovih besedah kažejo na to, da naj novogoriška občina strošek v celoti plača sama.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar