FinD - Novice - Francija kljub ameriškemu nasprotovanju vztraja pri digitalnem davku
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.4.2019

Francija kljub ameriškemu nasprotovanju vztraja pri digitalnem davku

Pariz, 05. aprila (STA) - Francija bo vztrajala pri načrtih uvedbe digitalnega davka kljub nezadovoljstvu Washingtona, je zagotovil francoski finančni minister Bruno Le Maire. "Odločeni smo uvesti davek na največja digitalna podjetja, s čimer bomo v mednarodni davčni sistem prinesli več pravičnosti in učinkovitosti," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Francoska vlada je prejšnji mesec predstavila osnutek zakonodaje, ki bi uvedla triodstotni davek na prihodke iz naslova digitalnega oglaševanja, prodaje osebnih podatkov in nekaterih drugih prihodkov tehnoloških velikanov, ki v svetu letno ustvarijo več kot 750 milijonov evrov prihodkov.

V Evropi se namreč krepi nezadovoljstvo zaradi minimalnih davkov, ki jih plačujejo nekatera najbogatejša podjetja na svetu, kot so Apple, Google in Facebook. Ta namreč prenašajo svoje prihodke v države z nizko obdavčitvijo in tako zmanjšujejo svoje davčno breme.

Da bodo uvedle digitalni davek, so ob Franciji napovedale tudi Velika Britanija, Španija in Italija. Zakonodajo, ki uvaja tak davek, je že potrdila avstrijska vlada, prikimati ji pa mora še tamkajšnji parlament.

Le Maire je o digitalnem davku spregovoril ob prihodu na neformalno zasedanje evroskupine v Bukarešti le nekaj ur zatem, ko je ameriški državni sekretar Mike Pompeo izpostavil ameriško nasprotovanje francoskim načrtom na srečanju z zunanjim ministrom države Jean-Yvesom Le Drianom v Washingtonu. Pompeo je menil, da bi tak davek negativno vplival na ameriška podjetja in francoske državljane, ki uporabljajo njihove storitve.

Francija se je sicer za svoj digitalni davek odločila, potem ko na evropski in globalni ravni ni bilo preboja pri uvedbi enotnega mednarodnega davka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar