FinD - Novice - Evroskupina naj bi potrdila pomoč Grčiji za zmanjšanje dolga
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.4.2019

Evroskupina naj bi potrdila pomoč Grčiji za zmanjšanje dolga

Bruselj/Bukarešta, 05. aprila (STA) - Finančni ministri držav v območju evra bodo danes v Bukarešti predvidoma odločili o novi tranši pomoči Grčiji v okviru ukrepov za zmanjšanje njenega ogromnega javnega dolga, vredni milijardo evrov. Pričakuje se, da bodo pomoč potrdili, saj je država po oceni Evropske komisije izpolnila pogoje za ta korak.

V razširjeni sestavi - vse članice razen Velike Britanije - bo nato evroskupina nadaljevala razpravo o reformi območja evra, konkretno o dveh občutljivih in spornih projektih: evrskem proračunu in evropskem sistemu jamstva bančnih vlog.

V razpravi o evrskem proračunu z uradnim imenom proračunski instrument za konvergenco in konkurenčnost se bodo tokrat osredotočili na upravljanje tega novega instrumenta. Marca so razpravljali o odhodkovni strani proračuna, maja pa bo na vrsti njegov obseg.

Dogovora o evrskem proračunu ta konec tednu v Bukarešti ni pričakovati. Cilj je, da se dogovor o zasnovi, načinu izvajanja in časovnem okviru za evrski proračun doseže do junija.

Ministri bodo tudi pregledali dosedanje ugotovitve posebne skupine, vzpostavljene januarja, ki poskuša najti izhod iz slepe ulice pri vzpostavljanju skupnega sistema jamstev za bančne vloge, tretjega stebra bančne unije, znanega po okrajšavi Edis.

Današnjemu zasedanju evroskupine bo sledilo neformalno zasedanje finančnih ministrov EU, ki se bo nadaljevalo še v soboto. Zasedanj v romunski prestolnici ta konec tedna se udeležuje tudi slovenski finančni minister Andrej Bertoncelj.

Finančni ministri EU bodo med drugim razpravljali o vprašanjih, povezanih z obdavčitvijo in trgom dela, ter o napredku pri vzpostavljanju unije kapitalskih trgov, kar je ena od prednostnih nalog EU.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar