FinD - Novice - Nemški inštituti nemškemu gospodarstvu napovedujejo le še 0,8-odstotno rast
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

4.4.2019

Nemški inštituti nemškemu gospodarstvu napovedujejo le še 0,8-odstotno rast

München, 04. aprila (STA) - Vodilni nemški gospodarski inštituti so v skupni spomladanski gospodarski napovedi opozorili, da se največje evropsko gospodarstvo občutno ohlaja. Tako mu za letošnje leto napovedujejo le še 0,8-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP). V primerjavi z jesenjo gre za zmanjšanje pričakovanj za več kot odstotno točko.

Lani jeseni so inštituti nemškemu gospodarstvu še napovedovali 1,9-odstotno rast.

Medtem ko za letos pričakujejo občutno ohlajanje, pa za prihodnje leto trenutno vztrajajo pri napovedi 1,8-odstotne rasti. Skupno napoved so oblikovali inštituti DIW iz Berlina, Ifo iz Münchna, IfW iz Kiela, IWH iz Halleja in RWI iz Essna.

"Dolgoročni zagon nemškega gospodarstva se je končal," je napoved komentiral Oliver Holtemöller iz IWH. Politična tveganja so še dodatno poslabšala gospodarsko okolje. Vendar pa bo gospodarski padec v drugem polletju v prvi vrsti posledica ovir v industrijski proizvodnji, je dodal.

Na mednarodni ravni so strokovnjaki izpostavili tveganje, ki ga predstavljata trgovinski spor med ZDA in Kitajsko ter proces brexita. Na ravni domačega gospodarstva pa so izpostavili ozka grla pri dobavi, pomanjkanje kvalificirane delovne sile in težave v avtomobilskem sektorju, so sporočili iz Ifa.

Rast zaposlovanja se bo v nemškem gospodarstvu sicer upočasnila, a se bo nadaljevala. Število registriranih brezposelnih se bo predvidoma znižalo z 2,2 milijona v letošnjem na 2,1 milijona v prihodnjem letu. Stopnja brezposelnosti se bo s tem znižala s 4,8 na 4,6 odstotka. Inflacija se bo zvišala z 1,5 odstotka letos na 1,8 odstotka v letu 2020.

V državnem proračunu gre v obeh letih pričakovati presežke, čeprav bodo ti manjši od lanskega. Inštituti so ob tem posvarili pred politiko, ki bi v Nemčiji na vsak način poskusila zagotoviti črne številke, saj tako nemška zakonodaja kot evropski fiskalni okvir dovoljujeta ciklične proračunske primanjkljaje, so spomnili.

Inštituti so sicer opozorili, da je njihova napoved oblikovana na podlagi pričakovanja, da ne bo prišlo do brexita brez dogovora. Če se neurejen izstop Velike Britanije iz EU vendarle zgodi, bo rast BDP še precej nižja.

Nova napoved inštitutov je sicer enaka tisti, ki jo je prejšnji mesec podal svet gospodarskih svetovalcev nemške vlade. Berlin zaenkrat še pričakuje enoodstotno krepitev BDP.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar