FinD - Novice - Koalicijski partnerji uskladili predlog za financiranje zasebnih šol
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.4.2019

Koalicijski partnerji uskladili predlog za financiranje zasebnih šol

Ljubljana, 03. aprila (STA) - Koalicijski partnerji so se uskladili glede rešitev, s katerimi bi uresničili ustavno odločbo o financiranju zasebnega šolstva, je za STA pojasnil minister Jernej Pikalo. Po predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja bi bil za nove generacije obvezni program financiran 100-odstotno, razširjeni pa ne bo financiran.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je po današnjih koalicijskih usklajevanjih potrdil, da so v koaliciji podprli predlog, ki ureja financiranje obveznega dela programa v skladu z odločbo ustavnega sodišča. Jasno pa so navedeni tudi pogoji za to oz. kako te pogoje zagotoviti.

Obvezni del programa v zasebnih osnovnih šolah bi bil tako financiran 100-odstotno. Za generacije, ki so že vpisane, bo financiranje obveznega dela programa 100-odstotno, razširjenega pa 85-odstotno. Za nove generacije pa bo 100-odstotno financiran le obvezni del programa, razširjeni pa ne bo financiran.

Kot je napovedal Pikalo, bodo s postopkom zdaj nadaljevali, sledila bo javna razprava. V postopku bodo poskušali še izčistiti zastavljeni koncept, da bi prišli do rešitve, ki bo tudi sprejeta, prišli še pred začetkom naslednjega šolskega leta.

Besedilo predloga novele je danes pretresla le koalicija, medtem ko bo usklajevanje z Levico po njegovih besedah potekalo posebej.

Ustavno sodišče je v odločbi leta 2014 ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanje v neskladju z ustavo v delu, ki določa, da država javno veljavne programe osnovnošolskega izobraževanja financira 85-odstotno.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar