FinD - Novice - Trgovina na drobno januarja na letni ravni z rastjo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.2.2019

Trgovina na drobno januarja na letni ravni z rastjo

Ljubljana, 28. februarja (STA) - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil januarja za en odstotek nižji kot decembra in za 11 odstotkov višji kot januarja lani. Tako na padec na mesečni ravni kot na rast na letni ravni je najbolj vplivala prodaja motornih goriv, je danes objavil državni statistični urad.

Na nižji prihodek glede na december je vplival prihodek v trgovini na drobno v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi, ki je upadel za 7,8 odstotka. Prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv je narasel za 1,9 odstotka, pri čemer je bil obseg prodaje neživil za 3,5 odstotka višji, obseg prodaje živil pa za 0,6 odstotka nižji.

Na letni ravni, glede na januar lani, se je prihodek najbolj povečal v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi (za 20,4 odstotka), višji pa je bil tudi v trgovini na drobno z neživili (za 12,1 odstotka) in z živili (za 1,2 odstotka).

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od popravil le-teh se je v januarju na mesečni ravni zvišal za 1,8 odstotka, na letni ravni pa za 4,9 odstotka.

Statistični urad je ločeno objavil tudi podatke o obsegu prodaje v storitvenih dejavnostih in trgovini v letu 2018, ki je bil za 7,1 odstotka višji kot v letu 2017. To je bila tudi najvišja rast obsega prodaje v zadnjih letih. Višji je bil tako v trgovini (za 7,0 odstotka) kot tudi v storitvenih dejavnostih (za 7,1 odstotka).

Obseg te prodaje se je decembra na letni ravni sicer znižal, za 0,8 odstotka. Nižji je bil zaradi znižanja obsega prodaje v storitvenih dejavnostih (za 1,8 odstotka), medtem ko je bil v trgovini višji (za 0,3 odstotka).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar