FinD - Novice - Potrošniki februarja slabše razpoloženi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.2.2019

Potrošniki februarja slabše razpoloženi

Ljubljana, 20. februarja (STA) - Potem ko se je razpoloženje potrošnikov v Sloveniji izboljševalo od lanskega oktobra naprej, se je februarja poslabšalo. Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov se je na mesečni ravni znižala za dve odstotni točki, na letni pa za pet odstotnih točk. Od dolgoletnega povprečja pa je bila višja za 14 odstotnih točk.

Kot so danes sporočili iz statističnega urada, se je kazalnik zaupanja na mesečni ravni poslabšal predvsem zaradi bolj pesimističnega pričakovanja potrošnikov glede števila brezposelnih in gospodarskega stanja v državi.

Bolj pesimistični so bili tudi glede pričakovanega finančnega stanja v njihovih gospodinjstvih, medtem ko so bili glede varčevanja nekoliko bolj optimistični.

Na letni ravni se je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov znižala za pet odstotnih točk, od povprečja lanskega leta pa je bila nižja za tri odstotne točke.

Tudi v tej primerjavi se je kazalnik poslabšal predvsem zaradi precej bolj pesimističnega pričakovanja potrošnikov glede števila brezposelnih in gospodarskega stanja v državi.

Po drugi strani pa se je izboljšalo pričakovanje potrošnikov glede varčevanja in glede finančnega stanja v gospodinjstvu, je še navedel urad.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar