FinD - Novice - Trgovina na drobno četrto leto zapored z rastjo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.1.2019

Trgovina na drobno četrto leto zapored z rastjo

Ljubljana, 31. januarja (STA) - Prihodek od prodaje v trgovini na drobno v Sloveniji se je lani glede na predlani povečal za 4,7 odstotka. Prodaja v trgovini na drobno se je tako povečala četrto leto zapored, je bila pa lani za 3,5 odstotne točke nižja kot predlani, je danes objavil državni statistični urad.

Višji kot v letu prej so bili prihodek od prodaje motornih goriv (za 14,2 odstotka), prihodek od prodaje v trgovini na drobno brez motornih goriv (za 0,3 odstotka) in prihodek od prodaje neživil (za 4,9 odstotka). Nižji pa je bil prihodek od prodaje živil (za 4,5 odstotka).

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od popravil le-teh je bil za 12,2 odstotka višji kot v letu 2017. Rast je bila za 1,5 odstotne točke višja kot predlani.

Decembra lani je bil realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno za 0,6 odstotka nižji kot novembra in za 11,2 odstotka višji kot decembra predlani.

Prodaja je decembra na mesečni ravni upadla drugi mesec zapored. Na padec je vplival nižji prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv (za 0,7 odstotka), v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi je bil namreč za 4,2 odstotka višji kot v prejšnjem mesecu. Obseg prodaje neživil je bil v primerjavi s prejšnjim mesecem nižji za 1,3 odstotka, obseg prodaje živil pa za 0,7 odstotka.

Rast na letni ravni, glede na december lani, je bila najvišja v posameznem mesecu lani. Najbolj se je povečala prodaja v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi (za 36,6 odstotka), višja je bila tudi v trgovini na drobno z neživili (za 4,6 odstotka), medtem ko je bila v trgovini z živili nižja (za 3,4 odstotka).

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od popravil le-teh se je v decembru na mesečni ravni zvišal za 2,8 odstotka, kar je bila največja mesečna rast v lanskem letu. Višji je bil tudi na letni ravni, in sicer za 7,1 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar