FinD - Novice - Nemška inflacija januarja nižja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.1.2019

Nemška inflacija januarja nižja

Berlin, 30. januarja (STA) - Stopnja inflacije v Nemčiji je januarja dosegla 1,4 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke nižje kot decembra, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Inflacija se je tako oddaljila od ciljne inflacije Evropske centralne banke (ECB), ki želi rast cen malenkost pod dvema odstotkoma.

Lani je inflacija v Nemčiji dosegla najvišjo raven po letu 2012. Energenti v Nemčiji so se podražili za 4,9 odstotka, od tega samo kurilno olje za 21,7 odstotka. Brez upoštevanja energentov bi bila inflacija v 2018 1,6-odstotna.

Nemška vlada je danes bistveno znižala napoved gospodarske rasti v letu 2019. Nemško gospodarstvo je sicer že deseto leto zapored na poti rasti, a nasprotni veter se krepi, je poudaril minister za gospodarstvo Peter Altmaier.

Analitiki menijo, da je glede na to pričakovati, da se bo inflacija v prihodnje le še dodatno zniževala. "Medtem ko bi ECB to lahko povzročilo nekaj glavobolov, je za nemško gospodarstvo v času nizke brezposelnosti in visokega zaupanja potrošnikov dobra novica," je ocenil ekonomist pri banki ING Diba Carsten Brzeski.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar