FinD - Novice - Znana bo prva ocena rasti evrskega območja in EU za lani
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.1.2019

Znana bo prva ocena rasti evrskega območja in EU za lani

Luxembourg, 31. januarja (STA) - Evropski statistični urad Eurostat bo danes objavil prvo oceno gibanja bruto domačega proizvoda (BDP) v območju evra in v EU v zadnjem lanskem četrtletju in v lanskem letu. Po napovedih Evropske komisije bo rast BDP v letu 2018 v državah z evrom in v EU dosegla 2,1 odstotka.

Območje z evrom je v lanskem tretjem četrtletju v primerjavi z drugim beležilo 0,2-odstotno rast, EU pa 0,3-odstotno. Na letni ravni je bila rast v tretjem četrtletju po sezonsko prilagojenih podatkih v območju z evrom 1,7-odstotna in v EU 1,9-odstotna.

Rast se je v primerjavi s predhodnimi četrtletji upočasnila. V prvem in drugem četrtletju je bila namreč ta v državah z evrom in v EU 0,4-odstotna. V letni primerjavi se je BDP v drugem četrtletju v evrskem območju in v EU okrepil za 2,2 odstotka, v prvem pa za 2,5 oz. 2,4 odstotka.

Za Slovenijo podatek o lanskoletni rasti in o rasti BDP v zadnjem lanskem četrtletju danes še ne bo znan. Statistični urad ga bo po napovedih objavil 28. februarja. Po napovedih komisije naj bi lanskoletna rast v Sloveniji dosegla 4,3 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar