FinD - Novice - ZPS potrošnike ponovno vabi k skupinskemu nakupu elektrike in plina
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.1.2019

ZPS potrošnike ponovno vabi k skupinskemu nakupu elektrike in plina

Ljubljana, 30. januarja (STA) - Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je zagnala tretjo kampanjo skupinske zamenjave dobavitelja električne energije in plina. Po besedah predsednice ZPS Brede Kutin lahko potrošniki, če stopijo skupaj, ponovno dosežejo dobro ponudbo. Prijave bodo zbirali do 3. aprila. V preteklih dveh kampanjah so gospodinjstva skupno prihranila 2,2 milijona evrov.

Osnova tretje kampanje po besedah Kutinove ostaja enaka preteklima. Kot je dejala na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, ZPS potrošnike ponovno vabi k sodelovanju pri skupinskem nakupu elektrike in plina, prijave pa bodo zbirali do 3. aprila. Ob tem je poudarila, da je prijava predpogoj za sodelovanje v kampanji, saj brez tega ponudniki ne morejo vedeti, kakšen je interes.

"Prijava je hitra in enostavna, sodelovanje pa brezplačno in nezavezujoče," je povedala Kutinova in dodala, da lahko v kampanji sodelujejo vsi, ne samo člani ZPS. Prijava je že mogoča na spletni strani zamenjaj in prihrani.

Licitacija bo potekala 4. aprila, v sredini maja pa bodo na zvezi ocenili prihranke. "Vsak bo dobil individualiziran račun prihrankov, na podlagi katerega se bo lahko odločil, v sredini junija pa mogoče pogodbo podpisati in zamenjati dobavitelja," je še dejala predsednica zveze.

ZPS je enaki kampanji izpeljala v sezoni 2014/2015 in leta 2017. Tudi tokrat bo ponudba skupinskega nakupa brez skritih stroškov, brez pogodbene vezave, tarifa bo za 12 mesecev navzgor omejena, dobavitelj pa se bo zavezal k pravočasnemu obvestilu o tarifi, ki bo veljala po izteku akcijske cene.

V prvi in drugi kampanji so številke za slovenski trg po oceni Kutinove "zelo lepe". Skoraj 41.000 sodelujočih gospodinjstev v prvi kampanji in skoraj 26.000 v drugi, je pojasnila. Prihranki povprečnega gospodinjstva so v prvi kampanji znašali 164 evrov, v drugi pa 211 evrov. Celotni prihranek v prvi kampanji je tako znašal en milijon evrov, v drugi pa 1,2 milijona evrov.

Podobne akcije so, kot je dejala Kutinova, postale standardna praksa v Evropi, evropski potrošniki pa so v kampanjah skupinskih nakupov energije prihranili že več kot 300 milijonov evrov.

Novost letošnje kampanje pa je po pojasnilih Kutinove ta, da bo ZPS z nenaslovljeno pošto potrošnike nagovorila prek nabiralnikov. Je pa opozorila, da ZPS interesentov ne bo zbirala z akviziterji od vrat do vrat, česar tudi nikoli niso počeli. Če se bodo takšni akviziterji predstavljali v imenu zveze potrošnikov, Kutinova potrošnike poziva, naj jih na to opozorijo, saj gre za nepošteno prakso.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar