FinD - Novice - WTO bo revidiral odločitev ZDA o uvedbi carin na uvoz kitajskega blaga
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.1.2019

WTO bo revidiral odločitev ZDA o uvedbi carin na uvoz kitajskega blaga

Ženeva, 28. januarja (STA) - Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je sklenila, da bo revidirala odločitev administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je lani uvedla visoke carine na 250 milijard dolarjev vreden uvoz kitajskega blaga. Kitajska je vložila že dve prošnji za presojo o skladnosti carin z mednarodnimi pogodbami.

Pred WTO je še precej drugih postopkov, povezanih z ameriškimi carinami. Postopke so sprožile tako države, ki so prepričane, da so visoke carine na njihov izvoz v neskladju z mednarodnimi pogodbami, kot ZDA, ki so se pritožile na domnevno neupravičene proticarine.

Washington in Peking sta glede trgovinskega spora trenutno v fazi pogajanj, ki se bodo po trenutnih načrtih zaključila najpozneje 1. marca. Če do takrat soglasja ne bo, ZDA napovedujejo nove carine.

Trumpova administracija je lani uvedla visoke carine na 250 milijard dolarjev vreden uvoz kitajskega blaga. Peking se je odzval s carinami na 110 milijard dolarjev vredne ameriške proizvode. Brez rešitve trgovinskega spora bi se lahko ameriške carine na 200 milijard kitajskega blaga z 10 odstotkov 2. marca zvišale na 25 odstotkov.

Zaradi trgovinske vojne se je decembra obseg zunanje trgovine močno zmanjšal. Vrednost kitajskega izvoza se je v primerjavi z decembrom predlani zmanjšala za nepričakovanih 4,4 odstotka. Še bolj se je zmanjšal uvoz, namreč za 7,6 odstotka. Po podatkih statističnega urada se je obseg industrijske proizvodnje v lanskem letu povečal le še za 6,2 odstotka, potem ko se je leto prej za 6,6 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar