FinD - Novice - ZPS opozarja na previdnost na področju hitrih potrošniških kreditov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.1.2019

ZPS opozarja na previdnost na področju hitrih potrošniških kreditov

Ljubljana, 28. januarja (STA) - Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) zadnje čase opaža vse več oglasov za hitre potrošniške kredite, zato opozarja, da je tudi pred najemom hitrega kredita nujen premislek. Hitri krediti potrošnikom prinašajo dodatna tveganja, zato se je tudi v tem primeru treba odločiti preudarno in informirano, je danes opozorila Alina Meško iz ZPS.

Avtomatizacija, manj dokumentov in nižji kreditni standardi so omogočili skrajšanje dolgotrajnega postopka odobritve, to pa so banke in hranilnice oblikovale v nov produkt "hitrih kreditov". Nekatere želijo glavno lastnost - hitrost - prenesti na potrošnika, ki naj bi se za kredit odločil hitro in brezskrbno, je na današnji novinarski konferenci opozorila Meškova.

"Pri hitrem kreditu je odobritev bistveno hitrejša; nekateri oglašujejo celo v eni uri. Ponavadi je treba prinesti manj dokumentacije, na žalost pa so ponavadi tudi kreditni standardni nižji," je ocenila. Banke in hranilnice te kredite predstavljajo kot enostavno in hitro odločitev - nekaj, za kar se zelo hitro odločimo. "Ljudje naj se ne ukvarjajo s posledicami, temveč naj razmišljajo o barvi nove spalnice. Posledice hitrega kredita pa so potisnjene v ozadje, čeprav se tak kredit ne razlikuje od običajnega," je opozorila.

Kredit ali druga oblika zadolženosti mora temeljiti na preudarni odločitvi na podlagi pridobljenih informacij iz različnih virov in pripravljenosti za učenje o osebnih financah. Hitri krediti namreč niso nujno v majhnih zneskih, vredni so lahko tudi do 30.000 evrov. Posledice zadolževanja pa so za posameznika in njegovo družino lahko zelo hude - prekomerno zadolževanje lahko v prihodnosti povzroči hude finančne stiske, nezmožnost odplačila dolgov, novo zadolževanje.

Spletna anketa, ki so jo izvedli na ZPS, je pokazala, da je hitri kredit za kritje rednih stroškov najelo dobrih 16 odstotkov vprašanih, 10 odstotkov pa za poplačilo drugega kredita ali dolga. Ti rezultati niso obetavni, saj zadolževanje za kritje osnovnih življenjskih potrebščin ali pokrivanje starih dolgov največkrat prinaša le še večjo zadolženost in finančno nestabilnost oziroma stisko. "V takem primeru se je treba ustaviti in premisliti, ne pa s hitrimi krediti ali izrednimi limiti zadolževati naprej," je opozorila Meškova.

V primeru, da potrošnik kreditih obrokov ne bo redno odplačeval, lahko banka odstopi od pogodbe in zahteva vračilo celotnega neodplačanega dolga ali pa dolg proda nekomu drugemu. Za to ne potrebuje privolitve, podjetja, ki dolgove odkupujejo, pa so pri izterjavi praviloma veliko bolj agresivna od bank.

V ZPS zato potrošnikom svetujejo, da si postavijo finančne cilje in jih časovno razporedijo v prihodnost, pri kreditih daljših ročnostih pa naj se izogibajo spremenljivi obrestni meri, vezani na Euribor. "Ta je trenutno negativen, sklepamo pa, da bo rasel, zato pričakujemo tudi rast obrokov," je dodala. Prav tako svarijo pred zadolževanjem pri nepoznanih fizičnih oseb, ki je lahko zelo nevarna, saj uradno ne gre za posojilo.

V okviru koncesije za opravljanje javne službe obveščanja in izobraževanja potrošnikov na področju potrošniških kreditov, ki jo sofinancira ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ZPS po Sloveniji organizira tudi delavnice o potrošniških kreditih. Delavnice so prilagojene različnim starostnim skupinam in brezplačne.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar