FinD - Novice - Velika podjetja svarijo pred brexitom brez dogovora
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.1.2019

Velika podjetja svarijo pred brexitom brez dogovora

London, 27. januarja (STA) - Velika podjetja svarijo pred posledicami morebitnega brexita brez dogovora med Brusljem in Londonom. Letalski proizvajalec Airbus je ta teden sporočil, da bi lahko brexit brez dogovora prinesel za Veliko Britanijo "zelo škodljive odločitve", avtomobilski velikan Ford pa je potencialno škodo v svojih knjigah ocenil na 800 milijonov dolarjev.

"Če bo prišlo do brexita brez dogovora, bomo morali pri Airbusu sprejeti potencialno zelo škodljive odločitve za Veliko Britanijo," je v video nagovoru, objavljenem na spletni strani koncerna, ta teden poudaril prvi mož Airbusa Tom Enders. Ob tem je bil kritičen do Londona, kjer vlada premierke Therese May ne uspe spraviti dogovora o odhodu iz EU skozi parlament: "Sramota je, da dve leti po rezultatih referenduma iz leta 2016 podjetja še vedno ne morejo primerno načrtovati prihodnosti."

"Tako mi kot naši kolegi nenehno pozivamo k več jasnosti. A še vedno nimamo pojma, kaj se resnično dogaja," je bil kritičen Enders.

Britance je pozval tudi, naj ne nasedajo puhlicam, da bo Airbus vedno prisoten na Otoku. "Prosim, ne poslušajte brexitovskih nesmislov, v katerih vam zagotavljajo, da ker imamo tam velike tovarne, ne bomo šli in bomo vedno prisotni. Motijo se," je zagrozil.

"Seveda ne moremo nemudoma prestaviti naših velikih tovarn iz Velike Britanije v druge dele sveta. A letalstvo je dolgoročen posel in v primeru brexita brez dogovora bi lahko bili prisiljeni preusmeriti bodoče investicije. Ne dvomite, veliko je držav, ki bi z veseljem izdelovale krila za Airbusova letala," je še zagotovil prvi mož evropskega letalskega prevoznika.

O brexitu je ta teden spregovoril tudi ameriški avtomobilski proizvajalec Ford, ki je v izjavi ocenil, da bi brexit brez dogovora "resno prizadel delovanje Forda v Veliki Britaniji in po vsej Evropi". Vrednost tega vpliva so ocenili na 800 milijonov dolarjev (705 milijonov evrov).

Britanska medijska hiša BBC pa bi lahko po brexitu odprla nove večje prostore v EU, razmišljajo o Bruslju in Amsterdamu. Novico je javnosti sporočil belgijski uradnik, BBC je še ni potrdil.

"BBC v luči brexita načrtuje odprtje večje baze na celini," je francoski tiskovni agenciji AFP povedal belgijski vladni vir. "Premier se je s predstavniki BBC srečal v Davosu, da bi jih prepričal v izbiro Belgije. Vemo, da smo na ožjem seznamu. Na njem sta še dve lokaciji, tudi Amsterdam," je povedal vir.

Belgijski premier Charles Michel se je ta teden mudil na zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem Davosu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar