FinD - Novice - V OECD upajo na uveljavitev globalnega davka za digitalne velikane že z letom 2020
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.1.2019

V OECD upajo na uveljavitev globalnega davka za digitalne velikane že z letom 2020

Davos, 27. januarja (STA) - Generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria je pred dnevi izrazil upanje, da bodo v letošnjem letu postavljeni temelji za mednarodni davek za digitalne velikane, ki bi nato lahko stopil v veljavo že leta 2020.

"Verjamem, da obstajajo pogoji za postavitev temeljev za dogovor v letošnjem letu, ki bi lahko bil potrjen in nato stopil v veljavo leta 2020," je Gurria za francosko tiskovno agencijo AFP povedal ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu.

Njegova izjava prihaja leto po tistem, ko se je ta ideja zazdela neuresničljiva, potem ko države članice niso dosegle strinjanja o besedilu, predstavljenem v okviru skupine držav G20.

Gre za davek, ki bi doletel globalne digitalne velikane, kot so Amazon, Google in Facebook. Davek bi morda lahko ciljal na prihodke teh podjetij in ne na njihove dobičke, saj slednje tovrstna podjetja rada prijavljajo v davčno ugodnejših državah.

Ker do sprejema tovrstnega mednarodnega dogovora v okviru OECD ali EU doslej še ni prišlo, so nekatere države, kot so Velika Britanija, Francija in Španija, najavile namero za enostransko obdavčitev gigantov.

Podpredsednica Googla Ruth Porat je v Davosu podprla pogajanja pod okriljem OECD, ki povezuje najrazvitejša gospodarstva. "Smo zelo odkriti: podpiramo pobudo OECD," je dejala.

Do poskusov vzpostavitve davka za digitalne velikane je prišlo tudi na ravni EU, vendar so bila stališča držav članic do tega deljena, med drugim zaradi strahu pred možnimi protiukrepi s strani ZDA, kjer domuje večina digitalnih gigantov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar