FinD - Novice - ESS danes o proračunu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.1.2019

ESS danes o proračunu

Ljubljana, 25. januarja (STA) - Ekonomsko-socialni svet (ESS) bo na današnji izredni seji obravnaval predlog novele zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2018 in 2019, ki ga je vlada določila na četrtkovi seji. Obravnaval bo tudi predlog rebalansa proračuna za letos ter predlog ZSSS o predlogu novele zakona o zavarovalništvu.

Vlada je predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, s katerim se tako prihodki kot odhodki zvišujejo, sprejela v četrtek. Presežek je načrtovan v višini 0,4 odstotka BDP, kar je 0,1 odstotne točke več, kot je finančni minister Andrej Bertoncelj napovedal decembra. "Ob zmanjševanju dolga ustvarjamo presežek," je dejal v četrtek.

V državno blagajno se bo po teh načrtih letos steklo 10,35 milijarde evrov, torej 599 milijonov evrov več, kot je vlada za letos načrtovala konec leta 2017, ko je DZ potrdil letošnji proračun. Odhodke vseh proračunskih uporabnikov skupaj je vlada določila že lani decembra, in sicer se tudi ti zvišujejo.

Predlog rebalansa spremlja tudi več dokumentov. Predlog novele zakona o izvrševanju proračunov za 2018 in 2019 tako znižuje potrebno zadolžitev države za letos. Za izvrševanje letošnjega državnega proračuna je potrebno financiranje v višini 1,89 milijarde evrov namesto 3,26 milijarde evrov.

Novela zakona o zavarovalništvu - o predlogu bodo poslanci na januarski seji opravili drugo razpravo - bo v slovenski pravni red prenesla evropsko direktivo o distribuciji zavarovalnih produktov, ki se je v EU začela uporabljati oktobra. Njen cilj je zagotavljanje varstva zavarovalcev in potrošnikov ne glede na distribucijske kanale.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar