FinD - Novice - Na seji vlade investicijski program za drugi tir
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.1.2019

Na seji vlade investicijski program za drugi tir

Ljubljana, 24. januarja (STA) - Ob odsotnosti premierja Marjana Šarca, ki je te dni v Davosu, ima ministrski zbor danes na mizi investicijski program za projekt gradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper. V teh dneh sta dokument že potrdila tudi nadzorni svet projektnega podjetja 2TDK in finančno-projektni svet za nadzor nad izvajanjem projekta.

Dokument, ki bo zakoličil finančno konstrukcijo projekta, predvideva dva scenarija: enega s sodelovanjem zaledne države in drugega, po katerem bi Slovenija projekt financirala sama.

Trenutno je bolj verjeten drugi scenarij, saj v sedanji koaliciji z izjemo SMC pretiranega navdušenja nad sodelovanjem z Madžarsko, s katero se je Slovenija pogovarjala v času prejšnje vlade pod vodstvom Mira Cerarja, ni. Madžarski premier Viktor Orban pa je nedavno celo izjavil, da so v Budimpešti zgodbo zaprli in se bodo osredotočili na sodelovanje s Trstom.

V primeru, da Madžarska res ne bo sodelovala pri projektu, bi finančni viri prišli iz državnega proračuna, sredstev EU, posojila Evropske investicijske banke (EIB) in posojil komercialnih bank. Pogovori z EIB in bankami še potekajo, nekaj evropskih sredstev je država za pripravljalne aktivnosti že dobila, z zaprtjem finančne konstrukcije do konca maja pa bo lahko Slovenija podpisala tudi pogodbo za črpanje glavnine sredstev EU.

Vrednosti trenutno največjega načrtovanega investicijskega projekta v državi sicer trenutno še nihče ne razkriva, ocene se gibljejo med eno in 1,2 milijarde evrov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar