FinD - Novice - Evropska sredstva na področju energije tudi za Elesova projekta
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.1.2019

Evropska sredstva na področju energije tudi za Elesova projekta

Bruselj, 23. januarja (STA) - Države članice so potrdile predlog Evropske komisije za dodatnih 800 milijonov evrov naložb v ključne infrastrukturne projekte na področju energije. Sredstva so namenjena projektom s pozitivnim čezmejnim učinkom, med izbranimi na drugem razpisu pa je tudi Eles, ki bo upravičen do sofinanciranja dveh projektov, so sporočili s komisije.

Eles bo za dela v čezmejnem projektu izgradnje omrežja Žerjavinec-Heviz-Cirkovce, ki bo povezal madžarsko, hrvaško in slovensko omrežje, upravičen do največ 48,22 milijona evrov, za dela na pametnem omrežju v drugi fazi projekta Sincro.grid s Hrvaško pa do največ 1,65 milijona evrov.

Kot so poudarili v Bruslju, so prioritetno sofinancirani projekti, ki bodo povečali konkurenčnost in povečali varnost oskrbe z energijo, pa tudi učinkovitost omrežij in varovanje okolja. Podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, ki je pristojen za energetsko unijo, je poudaril, da danes potrjeni projekti prispevajo k modernizaciji in bolj čistemu gospodarstvu. Z drugim razpisom bo EU podprla 14 projektov.

Evropska komisija je projekt Sincro.grid, vreden nekaj manj kot 90 milijonov evrov, že podprla s 40,5 milijona evrov. S projektom želijo zagotoviti učinkovitejšo uporabo obstoječega prenosnega elektroenergetskega omrežja v Sloveniji in na Hrvaškem, kar bo omogočilo obstoječi elektroenergetski infrastrukturi sprejemanje večjih količin električne energije iz obnovljivih virov in zanesljivejšo oskrbo.

S čezmejnim projektom izgradnje omrežja Žerjavinec-Heviz-Cirkovce pa se bo omogočila vzpostavitev prve meddržavne povezave s prenosnim omrežjem sosednje Madžarske. Pri tem bo en sistem predvidenega daljnovoda električno povezan z razdelilno transformatorsko postajo Heviz na Madžarskem, drugi pa s postajo Žerjavinec na Hrvaškem.

S tem se bo po zagotovilih Elesa povečala zanesljivost delovanja slovenskega elektroenergetskega sistema močno povečala uvozna prenosna zmogljivost in zanesljivost prenosnega omrežja v tem delu države ter izboljšala zanesljivost napajanja odjema v Sloveniji ob izpadih večjih proizvodnih objektov oz. drugih nepredvidenih dogodkih in obratovalnih težavah, ko bo omogočena tudi dodatna pomoč prek madžarskega prenosnega omrežja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar