FinD - Novice - Mlinotest vipavske kmete vabi k sajenju koruze poltrdinke
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.1.2019

Mlinotest vipavske kmete vabi k sajenju koruze poltrdinke

Ajdovščina, 21. januarja (STA) - Ajdovska družba Mlinotest kmetom iz Vipavske doline znova ponuja pomoč, če se bodo odločili za sajenje koruze poltrdinke. Tistim, ki se bodo odločili za sodelovanje, bodo pokrili strošek semena, po odkupu koruze primerne kakovosti pa že zdaj zagotavljajo 30-dnevni plačilni rok. Pogoj je, da kmetje koruzo posejejo na najmanj treh hektarjih površin.

Razlog za spodbujanje sajenja koruze poltrdinke je njena primernost za predelavo v zdrob, poleg tega je izrazito zlato rumene barve, zaradi česar je tudi polenta iz poltrdinke bolj intenzivno rumena in izrazitejšega okusa. Poltrdnika je tudi bogatejša z beljakovinami, so sporočili iz Mlinotesta.

Projekt v Mlinotestu lokalnim pridelovalcem ponujajo že več let, a odziv kmetov ni tako velik, kot bi si želeli. Koruza poltrdinka se je sicer pokazala kot izjemno primerna za pridelavo v Vipavski dolini kljub vse ostrejšim podnebnim pogojem in pogostim sušam v poletnih mesecih.

"Da si v Mlinotestu zares prizadevamo uresničevati strateške usmeritve slovenskega kmetijstva in živilstva, ki izpostavlja pomen povečanja pridelave poljščin v Sloveniji, povečanje odkupa žit za mletje in vzpostavitev korektnih odnosov med deležniki v verigi od pridelovalcev do prodajalcev, dokazujemo tudi z vsakoletnim pozivom kmetom v Vipavski dolini, saj skupaj s svetovalno službo že nekaj let vabimo in spodbujamo potencialne pridelovalce k setvi večjih površin koruze poltrdinke," je dejal predsednik uprave družbe Danilo Kobal.

V Mlinotestu letno zmeljejo okoli 3000 ton koruze. Ker je v Vipavski dolini kmetje ne pridelajo dovolj, jo dokupujejo z drugih območij Slovenije, predvsem s Štajerske in Prekmurja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar