FinD - Novice - Evropske borze uvodoma navzdol
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.1.2019

Evropske borze uvodoma navzdol

London, 21. januarja (STA) - Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo z rahlim zniževanjem tečajev vrednostnih papirjev. Med vlagatelji še vedno vlada zaupanje, da se bodo našle rešitve v trgovinskem sporu ter glede vprašanja brexita. Vendar pa so si vzeli nekaj predaha od strme rasti, ki so jo od začetka leta beležili kapitalski trgi, pravijo analitiki.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure zvišal za 0,34 odstotka in se giblje okoli 3124 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,41 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,23-odstoten padec. Izven območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej zvišal za 0,07 odstotka.

Tečaj evra se je v jutranjem trgovanju nekoliko zvišal in se tako uspel deloma znebiti izgub, ki jih je ustvaril v petek. Zjutraj so na borzi v Frankfurtu z eno enoto skupne evropske valute trgovali po tečaju 1,1375 dolarja, kar je nekaj več kot v petek zvečer. Evropska centralna banka je v petek popoldne določila tečaj evra pri 1,1402 dolarja oz. 0,08 centa višje kot dan prej.

Na pomembnejših borzah v Aziji v začetku novega tedna vlada optimistično vzdušje. Zanj so poskrbeli novi znaki umirjanja napetosti v trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko, vlagatelje pa so razvedrili tudi podatki o šibki kitajski gospodarski rasti. Ti namreč vzbujajo pričakovanja, da bo Kitajska z novimi ukrepi priskočila na pomoč domačemu gospodarstvu.

Borza v Tokiu je zabeležila 0,26-odstotno rast indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng zvišal za 0,39 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 0,56 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju podražile za 0,54 odstotka, v Južni Koreji za 0,02 odstotka in v Avstraliji za 0,21 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar