FinD - Novice - Kmetje še ta mesec do prvih neposrednih plačil za 2018
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.1.2019

Kmetje še ta mesec do prvih neposrednih plačil za 2018

Ljubljana, 16. januarja (STA) - Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je začela izdajati odločbe za sheme neposrednih plačil za leto 2018. Ta bodo po novem izplačana v dveh delih, še ta mesec bo vsem izplačanih 80 odstotkov odobrenega zneska, kar skupno predstavlja približno 108 milijonov evrov. Preostanek bo izplačan predvidoma marca.

"Nov način izplačil neposrednih plačil v dveh delih bo omogočil maksimalno črpanje razpoložljivih sredstev in preprečil morebitne obnove ter zahteve po vračilih preveč plačanih sredstev," so novost pojasnili na agenciji.

Agencija bo za prvi del izplačil v višini do 80 odstotkov pripadajočih sredstev za posamezno kmetijo izdala začasno odločbo in še ta mesec izvedla delno izplačilo, skupno bo izplačanih okrog 108 milijonov evrov neposrednih plačil. Za drugi del oz. preostanek bo izdala končno odločbo in izvedla izplačilo v marcu.

Agencija se je za izplačilo v dveh delih odločila, da bi tako zagotovila čim več izplačil za vse kmetije v najkrajšem možnem času, zaradi zahtevnih izračunov natančnih višin sredstev za vsak posamezen ukrep (plačilne pravice, zelena komponenta, mladi kmet, mleko itd.), ki so možni šele po obračunu vseh vlog in zaradi povišanje vrednosti ovojnice za sheme osnovnih plačil (na ravni države za leto 2018 je to za 1,5 odstotka več). Povišanje bo upoštevano in vidno na končni odločbi.

Neposredna plačila, ki so predvsem dohodkovna podpora, s katero se uravnava ekonomski položaj kmetijstva, predstavljajo levji delež kmetijskih subvencij. Za leto 2017 je bilo za ukrepe kmetijske politike skupno izplačanih 267,2 milijona evrov, od tega je na neposredna plačila odpadlo 136,3 milijona evrov.

Med neposredna plačila sodijo shema osnovnega plačila (plačilne pravice), plačila za zeleno komponento, plačila za mlade kmete, proizvodno vezana plačila (podpore za strna žita, mleko v gorskih območjih, rejo govedi, zelenjadnice in beljakovinske rastline) in shema za male kmete.

Neposredna plačila so eden od dveh stebrov skupne kmetijske politike, drugi je program razvoja podeželja, pod okrilje katerega med drugim sodijo kmetijsko okoljsko podnebna izplačila, ekološko kmetovanje, območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko pridelavo in ukrep dobrobit živali.

Do neposrednih plačil je upravičen "aktiven kmet", ki ima vsaj en hektar upravičenih oz. ugotovljenih kmetijskih zemljišč za uveljavljanje shem neposrednih plačil. Izjemoma velja za nosilce kmetij, ki vlagajo vlogo za podporo za mleko v gorskih območjih ali podporo za rejo govedi in imajo manj kot en hektar upravičenih oz. ugotovljenih kmetijskih površin za uveljavljanje shem neposrednih plačil, vstopni prag v obliki skupnega zneska neposrednih plačil. Ti upravičenci morajo biti v danem koledarskem letu upravičeni do najmanj 100 evrov neposrednih plačil.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar